Невиждан наплив за история на 3 март 03.03 | 20:05

Над 40 000 души са посетили Националния исторически музей

От Цанка Донкова

Около 40 000 души са били посетителите на днешния 3 март в Националния исторически музей (НИМ), по наша преценка. Това заяви проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, съобщава агенция "Фокус".

"Практикувахме един метод, известен като полицейски метод, за преброяване на присъстващите на квадратен метър и така достигнахме до тази цифра. Проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ, ми се похвали, че е застанал да брои влизащите за една минута в музея, макар и в късните следобедни часове. Така е достигнал до извода, че около 30 000 души са преминали през музея", посочва проф. Димитров.

Макар че в следобедните часове хората са намалели, пак е отчетен рекорден брой.

"Така или иначе, има своеобразен рекорд на преминалите, той надвишава бройката, по време на коледните и новогодишните празници, и показва едно високопатриотично чувство в българския народ, който избра в днешния ден, макар и отдалечения от централната градска част Национален исторически музей", посочи историкът.

По случай националния празник всички книги в музея са били с 50 % по-ниска цена.

"Домакинката каза, че на три пъти днес са зареждали от склада, тъй като книгите са се изчерпвали бързо. Утре ще се разбере колко и какви книги са се продавали най-много, но аз лично видях, докато бях в музея, да излизат хора с по пет – шест книги. А тъй като някои от тях са мои, трябваше да давам и автографи”, посочи проф. Димитров. Първите десет посетители на музея са получили и книга с автограф на проф. Божидар Димитров.

Водещи

Най-четени