Откритие! Наши археолози намериха резиденция от епохата на император Адриан 23.10 | 20:40

Находката от античността е край Свищов

От iNews.bg

Антична императорска резиденция откриха археолози при разкопките на римския военен лагер "Нове" край Свищов. Резиденцията се е намирала извън очертанията на военното съоръжение и е функционирала от II до VI век, съобщи Павлина Владкова, заместник-ръководител на археологическия екип.

На базата на разкритите три исторически периода и на писмените източници, археолозите предполагат, че резиденцията е била посещавана от императорите Адриан, Каракала и Септимий Север, както и от сенатори и представители на императорските фамилии.

Открити са над 1000 движими находки, сред които монети, керамика, мраморни облицовки. Като изключително ценни, археолозите посочиха бронзови статуетки, датиращи от II век, които са били поставяни в домашните светилища (ларариуми), допълва БТА.

Статуетките са с големина около 10 сантиметра, но се отличават с изящество и прецизност на обработката, посочи Владкова. Едната от тях изобразява римски актьор с африканска маска, а другите две - човешки фигури с тоги. Археолозите припомниха, че музеят в Свищов съхранява най-богата колекция с подобни статуетки, открити при разкопките в Нове.

Водещи

Най-четени