Пелената на времето се вдига и историята от Плиска и Преслав ни заговаря 21.07 | 13:32

Започват проучвания на древните български столици

От Мая Александрова

При подновените разкопки в района на първомайското село Драгойна археолози разкриха три църкви и параклис, датирани от периода 10 - 14 век. Това съобщи доц. Иван Джамбов, ръководител на екипа. По думите му те са част от епископския комплекс с просветно-културно и религиозно значение, намиращи се в местността Хасара, където археолозите работят от 2008 година.

През последните 10 дни археолозите са разкрили големи фрагменти стенописи на една от църквите, което по думите на Джамбов е доказателство, че този епископски център е бил с голямо значение за времето си.

Комплексът, върху който археолозите работят, е характерен с това, че се преминава от църква в църква. След откритата миналата година уникалната триабсидна църква с изключителен градеж за времето си, на север от нея сега са открити още един храм и един параклис.

Триконхиалната църква Иван Джамбов определя като уникален храм на Средновековието с прекрасен градеж, обграден с крепостни стени, датирани от 5 - 6 век.

Според учените, откритите тук предмети, като стъклени съдове, керамика, останки от обкови на книги и други, свидетелстват за високия ранг на хората, обитавали манастирския комплекс.

"Тази година в местността Хасара археолозите откриха и 78 предмета, сред тях 10 монети, едната от които е датирана от края на 10 век", посочи кметът на Първомай Ангел Папазов.

По думите му на едната й страна е символът "Исус Христос - цар на царете", от на другата – негов бюст. Изображение на Св. Богородица на трон е изсечена на друга медна монета, която е от 11 век. Сред разкритите предмети са медни обкови за книги, желязно ножче, части от стъклени гривни с червен и син цвят, керамика.

Идеята на кмета е откритията на археолозите в Южна България да бъдат свързани в общ туристически маршрут "Маркели - Драгойново", който да привлича посетители от страната и чужбина.

Междувременно доц. Стойчо Бонев от шуменския филиал на Археологическия институт с музей към Българската академия на науките съобщи, че пари за разкопки в Плиска и Велики Преслав ще има.

Той посочи, че неговата заявка, която е за 18 000 лева, и исканията на колегите му, вариращи от 18 000 до 22 000 лева, вече са потвърдени.

"Чакаме средствата да бъдат преведени, след което ще започнем разкопките", обясни доц. Бонев.

Той посочи, че е разговарял с колегите си и те са потвърдили, че ще започнат работа в двата резервата в първите седмици на август.

"Аз съм планирал да стартирам проучванията си на 15 август и да приключа в рамките на един месец", допълни Стойчо Бонев, който ще работи в югозападната част на Дворцовия град в Преслав, където от няколко години разкрива масивен дворец.

За археологическо лято през 2014 година на територията на Плиска и Преслав има по шест финансирани обекта. В Плиска ще работят д-р Янко Димитров, Станислав Иванов, проф. Станислав

Станилов, д-р Андрей Аладжов, доц. Валери Григоров и доц. Павел Георгиев.

В Преслав теренни проучвания ще се извършват от доц. Стойчо Бонев, доц. Стела Дончева, Ангел Конаклиев и проф. Казимир Попконстантинов, предаде БТА.

 

Водещи

Най-четени