Последно сбогом с бате Николай 11.03 | 09:43

Поклонението пред актьора Николай Николаев е в Народния театър

От iNews.bg

Днес близки и приятели си казват последно сбогом с бате Николай. Поклонението пред актьора Николай Николаев започва в 11:00 часа в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов", предаде БГНЕС. Той почина на 77 години след инсулт.

Николай Стефанов Николаев е роден в град Силистра 18 октомври 1940 г. Известен е и с псевдонима Бате Николай. Син е на Стефан Николаев, внук на поп Никола, свещеник от Русе и родственик на Васил Левски. Брат е на илюзиониста Васил Николаев-Орфи. Баща на българския художник Стефан Николаев.

Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" , в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски, 1965. През 1947 г. семейството му се премества да живее в София. Баща му става директор на Музикалния театър. Звездата му изгрява като "Бате Николай" в детското тв предаване "Сладкарница Захарно петле". Заедно с актьора Марин Неделчев влизат в трупата на италианския цирк "Нандо Орфей” и правят големи турнета, като клоуни-фокусници. Участва в Коледна програма за телевизията – "Манежа на сънищата", с участието на Елизабет Тейлър.

Зрителите ще го запомнят и с ролите му на сцената на Народния театър "Иван Вазов”. Преди две години той се включи и в срещата на актьори-ветерани, организирана от директора на театъра Мариус Донкин. "Цяла една епоха на светлина и човещина си отива”, написа синът за актьора. Бате Николай бе обичан от мнозина, а години от живота си посвети да помага на малките пациенти със смехотерапия в Пирогов.

Водещи

Най-четени