Потопете се в магията на Изтока с кино фестивала „Цветята на Корана“ 13.01 | 12:06

Мини фестът представя най-добрите заглавия от Иран, Палестина, Мароко, Турция, Ливан, Йордания и Египет

От Ивета Бебова

Филмовият фестивал "Цветята на Корана" представя най-добрите заглавия на кинематографията от Близкия изток и Африка. Той се организира за трета година от сдружение "Позор". Фестивалът стартира на 20 януари в Дома на киното.

Първото заглавие, което ще бъде представено е филмът "Светлина в мъглата". Той беше отличен с наградата за най-добър филм "Златна Афродита" на фестивала "Любовта е лудост" във Варна. В продължение на един месец в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar ще може да се насладите на най-интерестите заглавия от Иран, Палестина, Мароко, Турция, Ливан, Йордания и Египет.

Иранската кинематография ще бъде представена с осем заглавия, сред тях се отличава един от най-награждаваните филми за 2009-та  "Историята на Ели", който спечели "Сребърна мечка" на фестивала в Берлин. Друго много награждавано заглавие е филмът "Полумесец". На фестивала в Сан Себастиан той се увенча с цели три награди, включително тази за най-добър филм.

Специална прожекция ще има отличеният със "Златна палма” филм на Аббас Киаростами "Вкусът на черешата”, който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на фестивала е включен и филмът му "Ширин”, в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

За първи път фестивалът "Цветята на Корана” ще покаже панорама с филми, заснети и отразяващи живота в Палестина. Безспорният хит е американската продукция "Амрика”, отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите "Независим дух”, включително и за най-добър филм. В пълната си версия ще бъде показан филмът "Врата към слънцето” по превърналия се в бестселър роман на ливанския писател Елиас Кури.

Акцентът върху киното на Мароко ще бъде поставен с три филма, сред които впечатляващият дебют на Ясмин Касари "Нероденият плод”, отличен на фестивалите в Мар дел Плата, Копенхаген, Фрайбург и Тбилиси. Турската суперпродукция "Мустафа” ще представи впечатляващ портрет на най-уважавания турски държавник Мустафа Кемал Ататюрк. Музиката към филма е дело на Горан Брегович и е написана специално за проекта.

За първи път в рамките на фестивала ще бъде представена и късометражна програма озаглавена "Кино Изток”.

Фестивалът се провежда със съдействието на Културната служба към Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина, Посолството на Кралство Йордания и Посолството на Кралство Мароко.

Водещи

Най-четени