По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък 17.04 | 07:53
Първото яйце трябва да се боядиса в червено

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще бъдат боядисани яйцата е въпрос, който зависи от вас.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година, информира БТА.
Водещи
-
Феноменът хало се появи в небето над София: Времето рязко се променя
Прогнозите са за пролливни дъждове и гръмотевични бури, ето къде ще ударят (КАРТИ)
16.07 | 21:00
-
Трети протест в защита на кмета Коцев в София и Варна
Демонстрацията е под наслов „Да свалим бухалките на дерибеите"
16.07 | 20:45
-
Фон дер Лайен: Вноските на държавите за следващия бюджет няма да се променят
Парите за отбрана ще се увеличат 5 пъти, така че да станат 131 млрд. евро, подчерта тя
16.07 | 20:30
-
НС: 140 км/ч остава максималната скорост на магистрала
На скоростен път караме до 120 км/ч
16.07 | 20:15
Най-четени
-
"Алфа рисърч": ГЕРБ печели убедително при избори днес, "ДПС-Ново начало" настига ПП-ДБ
"Възраждане" е в отстъпление - до 11.5%, за сметка на МЕЧ (6.3%), "Величие" остава на 4.1%.
16.07 | 12:30
-
България иска увеличаване на бюджета на Механизма за свързване на Европа за енергия
Това е един от възможните варианти за гарантиране на финансирането на модернизацията и...
16.07 | 14:45
-
Тризнаци, заченати по естествен път, в клиника "Мама и Аз" в Плевен
Състезание с времето
16.07 | 10:45
-
България изтегли нов дълг за 3,2 милиарда евро
Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер на новия държавен дълг, който...
16.07 | 15:50