По традиция шарим яйцата на Велики четвъртък 17.04 | 07:53
Първото яйце трябва да се боядиса в червено

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази, за да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение, което продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще бъдат боядисани яйцата е въпрос, който зависи от вас.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.
Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце.
Според разпространеното схващане историята на козунака започва в началото на XVII век във Франция, откъдето се пренася и в цяла Европа. В Италия се приготвят козунаците "панетоне", а в Русия великденският обреден хляб се нарича кулич. Смята се, че в България козунакът е "дошъл" в периода 1915-1920 година, информира БТА.
Водещи
-
Мика Зайкова: През 2026 година ще падне мандалото и ще загубим готови пари
Когато набързо си приемаме най-важните закони, посред нощ, когато половината са заспали, а...
22.03 | 15:00
-
Борисов ще свали кабинета, прогнозира Корнелия Нинова
"Непокорна България" е в готовност за избори, обяви тя
22.03 | 14:00
Най-четени
-
Агнешо от Румъния ще залее пазара: Цените в магазините ни са двойни и тройни
Това са опасенията на овцевъдите
22.03 | 12:00
-
Георг Георгиев към лидера на МЕЧ: Такова говорене ражда след себе си бури
Не сте готов да ги посрещнете, каза той
22.03 | 10:00
-
Човек е бил блъснат и убит на място от влак
Тлрагедията е станала на железопътен прелез в Казанлък
22.03 | 12:40
-
Радостин Василев заплаши: Идва сръбският сценарий в България
Къщата на Борисов ще гори като тази на Цар Киро, Киселова е маймуна с бомба, каза още той
22.03 | 09:45