Приказки и за българчета, и за румънчета 25.02 | 18:52

Актьори подготвят двуезични театрални куклени постановки

От Елена Коцева

Има идея български и румънски актьори да играят в двуезични театрални куклени постановки, съобщи в крайдунавския град директорът на асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева.

По думите й става дума за съвместни постановки на популярни български и румънски приказки. В тях ще участват актьори от двете страни на Дунав, а текстовете ще се подготвят и на двата езика.

Идеята възникнала преди 2 години при представянето на Русенския куклен театър в Международния фестивал на театрите на Дунавските градове в румънския град Гюргево. Тогава директорите на русенската и румънска културни институции разговаряли на тази тема.

В Гюргево няма куклен театър и реализирането на тази идея ще предизвика интерес, съобщава БТА.

В понеделник новият директор на гюргевския театър "Валах" Мирча Йонеску ще уважи премиерата на Русенския куклен театър "Бяла приказка" по повод 90-годишнината на Валери Петров. Тогава ще бъдат обсъдени възможностите за по-нататъшно сътрудничество. 

Двата театъра са членове на асоциация "Еврорегион Данубиус", чиято цел е подпомагане на трансграничните контакти на културните институти в Русе.

Водещи

Най-четени