Публикуват първия роман на Артър Конан Дойл 08.06 | 20:33

Почти 130 години са изминали от написването на творбата

От Иванка Савкова

Първият роман на създателя на известния детектив Шерлок Холмс – сър Артър Конан Дойл, ще бъде публикуван за първи път през септември, около 130 години след като е бил написан, съобщава Ройтерс.

Книгата, озаглавена "The Narrative of John Smith" е била недовършена и е доста различна от историите за Шерлок Холмс, които направиха автора световно известен.

Специалистите са на мнение, че историята, разказана в тази творба, а именно за 50-годишния Джон Смит, не е толкова забележителна, но книгата е ценна, тъй като отразява мнението и погледа на Артър Конан Дойл като млад доктор и писател в областта на литературата, науката, религията, войната и образованието.

Творбата е написана през 1883 и 1884 г. - няколко години преди публикуването на "Етюд в червено" - първата история, в която се появява детективът Шерлок Холмс.

Когато е писал първия си роман писателят е бил на около 24 години, въпреки че до този момент вече е имал  няколко публикувани кратки разказа в литературни издания.

Те са излизали анонимно и докторът, който по онова време живеел в Портсмут, решил, че трябва да започне да пише романи, за да да се утвърди като писател. Интересен е фактът, че първият ръкопис на романа е бил изгубен по пощата и Артър Конан Дойл е трябвало да го пренапише по памет.

Най-четени