Рекордно дългото управление на кралица Елизабет Втора е ознаменувано с монета  09.09 | 17:01

Излезе и книга за кралицата  с предисловие на внука й принц Уилям 

От iNews.bg

Във Великобритания и по света на 9 септември се отбелязва рекордът на кралица Елизабет Втора за най-дълго царувал британски монарх. По този повод в страната бе пусната в обращение нова монета, бе издадена и книга за Елизабет II, предговорът на която е написан от нейния внук, от принц Уилям.

Днес в 17.30 часа лондонско време (19.30 българско) Елизабет II ще стане най-дълго царувалият монарх в историята на Великобритания, предаде ВВС. Рекордът досега се държеше от кралица Виктория, управлявала страната от 1837 до 1901 г. (23 226 дни, 16 часа и 23 минути). Смята се, че именно по време на управлението на пра-прабабата на сегашната кралица Британската империя е била най-могъща. 

Кралица Виктория се възкачва на трона на 18 години и умира на 81-годишна възраст. Коронацията на Елизабет II се е състояла, когато представителката на Уиндзорската династия е била на 25 години. Сега кралицата е на 89 г.

Елизабет II искаше да прекара паметната дата в семеен кръг, в любимия си шотландски замък Балморал, без да организира каквито и да било тържества, отбелязва в."Телеграф". Близките й обаче сметнаха за необходимо да бъде отпразнувана паметната дата. Заедно с принц Филип кралицата на Великобритания ще открие нова линия на шотландската железница и ще се повози на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

След тържеството кралица Елизабет II ще се завърне в замъка Балморал. Там тя ще прекара вечерта с внука си принц Уилям и със съпругата му Катрин. 

Един от главните подаръци за кралицата по повод на рекорда е пускането в обращение на специална колекционерска сребърна монета с номинал 20 лири. На обратната страна на монетата, над надписа "Най-продължително царуване", могат да се видят всичките пет портрета на Елизабет II, които са били върху монетите по време на нейното управление. Дизайнът е на Стивън Тейлър, който си е поставил за цел да покаже промените в облика на кралицата по време на цялото й досегашно управление. 

Освен това днес е издадена книгата "Елизабет Втора: Непоколебимата" (Elizabeth II: The Steadfast), написана от бившия министър на външните работи Дъглас Хърд. Автор на предисловието е внукът на кралицата принц Уилям. 

1563896

Херцогът на Кембридж разказва за своята баба като за глава на голямо и задружно кралско семейство. Той подчертава добротата на кралицата, нейното чувство за хумор, вроденото й спокойствие и усещането за перспектива, любовта към дома и семейството. Принц Уилям говори за баба си като за пример за подражание, нарича я "модел за живот, посветен на служба".

"Тихо и скромно, тя непрекъснато ни показва как уверено можем да прегърнем бъдещето, без да правим компромиси с важните неща" - пише внукът на кралицата. "Трябва да отбележа, че нито един разказ за кралицата не може да е пълен, без споменаването на моя дядо принц Филип - посветил живота си на това да подкрепя кралицата" - пише още принц Уилям. 

Рекордът на Елизабет II е отбелязан и от средствата за информация. ВВС например публикува в чест на 63-ата годишнина от управлението на кралицата на Великобритания подборка от 63 нейни снимки.

Американският седмичник Time представя 10 корици на списанието си, на които е била Елизабет II. От своя страна в.Washington Post в хронологичен ред пуска изображенията на британската кралица върху банкноти. Изданието отбелязва, че ликът на Елизабет II два пъти се е появявал на канадски банкноти още преди тя да се възкачи на престола. 

В навечерието на поставянето на рекорда във Великобритания бяха извършени няколко анкети, за да бъде установено какво е отношението на жителите на страната към Елизабет II.

Според резултатите от изследването на общественото мнение, извършено от социологическата служба YouGov по поръчка на в. Sunday Тimes, Елизабет II е призната за най-великия британски монарх от 27% от анкетираните. Тя изпреварва с голяма преднина заелата второ място Елизабет I (13%) и поставената на трето място Виктория (12%). 

Според друга анкета на телевизия Sky news за вечно запазване на монархията се обявяват 70 % от британците.

Сред британците 70 % искат страната завинаги да остане монархия, 73 %посочват, че монархическият институт е неделима част от британската култура. 58 % вярват повече на кралицата, отколкото на мнозинството политици. Едва според 21 % монархията е напразно харчене на пари, като 61 % не са съгласни с това твърдение. Също 61 % са на мнение, че монархията все още има важна роля за функционирането на британската държава, съобщи телевизията след анкетата, обхванала 1117 зрители.

 

Водещи

Най-четени