Уди Алън на сцената на Сатирата 28.02 | 12:22

Стефан Щерев и Нона Йотова - част от актьорския състав на „Сентрал парк уест“

От Олга Андреева

Сатиричният театър "Алеко Константинов” кани на премиерния спектакъл "Сентрал парк уест" на 5 март.

Режисьорът Бойко Илиев се среща за седми път с творчество на Уди Алън. След "Смърт” (Театър "Диалог”), "Бог” (Театър "Диалог”, ДКТ "К. Величков” – Пазарджик и ДТ "Н. Коканова” – Ямбол) и "Секскомедия в лятна нощ” (Театър "София” и Младежки театър "Н. Бинев”), сега се обръща към една "бърза” комедия в стила на немите филми, съобщават от театъра.

По думите му всичко в "Сентрал парк уест” е гарнирано с много невротична сексуалност, примесена с хумористична психоанализа, с неочаквани обрати и естествен край. "Една Чеховска пародия, в която "пушката гръмва”, но не убива, а само ни разсмива, стига да не сме от улучените... Уди Алън отново успява да погледне на живота ни отстрани и да ни накара да се усмихнем, дори да се посмеем на нашите амбиции, стремежи и любови, които много често са поредните илюзии в нашия забързан и истеричен свят."

Роденият през 1955 г. в София Бойко Илиев е театрален и филмов режисьор. Поставял е в повечето български театри, включително и в Народния театър "Иван Вазов”. През 1988 г. създава Първия частен театър "Диалог”. Режисьор и продуцент на документални филми и поредици: "Нежната власт”, "Апостолите”, "Политическите убийства”, "Светът и ние”, както и на няколко художествено-документални и игрални филма: "Само ти, солдатино, чудесни”, "Кажи здравей на татко”, "Бродещи души”, "Пеперудите са свободни”, "Чужденецът” и др.

В "Сентрал парк уест" участват Ана Вълчанова, Стефан Щерев, Нона Йотова, Пламен Сираков и Силвана Пишимарова. Сценографията е на Нина Пашова, хореографията на Светлин Ивелинов, а музикално оформление – също дело на Бойко Илиев.

За постановката той обобщава: "Вярвам, че пиесата на Уди Алън, със своя чудесен диалог, изпълнен с невероятно чувство за хумор и поставящ проблеми, в които често се преплитат ревност, любов, изневери, засегнато честолюбие, илюзорни мечти, е чудесен повод за създаването на театрален празник, който да достигне до почитателите на театралното изкуство в цялата страна."

Водещи

Най-четени