Явор Гърдев с Икар за режисура 28.03 | 14:15

Чочо Попйорданов удостоен посмъртно за

От iNews.bg

С "Икар - 2016" се сдоби режисьорът Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет" по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в театър "Азарян" по време на връчване на годишните награди на Съюза на артистите в България в Народния театър "Иван Вазов". Това стана снощи, на Международния ден на театъра - 27 март. Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници", съобщи БГНЕС.

Леонид Йовчев бе отличен за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и театралната група "Метеор", и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.

За главна женска роля бе "Икар" бе даден на Анастасия Лютова (за  ролята на Лив Щайн в едноименното представление в Малък Градски Театър "Зад Канала"). Копродукцията с фондация "Аполония" спечели "Икар - 2016" и за най-добър спектакъл. 

С "Икар" за чест и достойнство пък бе отдадена почит към паметта на актьора Чочо  Попйорданов, а актрисата Илка Зафирова бе наградена за "изключителен творчески принос към българския театър".

Напомняме, че доката в Нардния театър течеше бляскавата церемония по награждаването, в градинката пред него над 300 протестиращи театрали и граждани искаха оставката на Вежди Рашидов и заместника му Боил Банов, както и на шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Обединени от идеите на "Пакт за култура", скандиращите "Оставка!" дейци на културата поискаха повече субсидии.

Ето и останалите носители на наградата:

За педагогически принос: Надежда Сейкова и Николина Георгиева

Второстепенна женска роля: Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова за ролите си в "Театър, любов моя", режисура на първата в театър "199".

Второстепенна мъжка роля: Валентин Ганев за образа на Никола Гешев в "Гео", режисура Иван Добчев, Народен театър.

Дебют: Мила Люцканова и Боряна Братоева за образите на сестри Палавееви в "Сестри Палавееви", постановка Елена Панайотова, драматичен театър Пловдив.

Съвременен танц и пърформанс: Иво Димчев за спектакъла си "Опервил", театър "Азарян", Национален дворец на културата и "Фейсбук театър", Мозей.

Драматургичен текст: "Семеен албум" на Малин Кръстев.

Авторска музика: Константин Цеков за "Последен квартет" от Ярон Зилберман, Драматично-куклен театър - Враца и театрална работилница "Сфумато".

Сценография: Марина Райчинова за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, Пловдивски драматичен театър.

Майсторско техническо осъществяване: "На ръба", авторски спектакъл на Александър Морфов, Народен театър.

Цирково изкуство: Иво Сивков и Мария Косоребрикова от цирк "Балкански".

"Златен глас": Николай Николов за сериала "Черния списък".

Критически текст: Йоана Спасова-Дикова за книгата "Мелпомена зад Желязната завеса"

Вариететно изкуство: Трупа "Росиели".

Водещи

Най-четени