"Мистерията на българските гласове" на една сцена с Националния грузински мъжки хор 10.10 | 17:15

За първи път на една сцена две световни, феноменални явления

От Пламена Вълчева

За първи път на една сцена ще бъдат две световни, феноменални явления - Женският народен хор "Мистерията на българските гласове" и Националният грузински мъжки хор "Georgian Voices" - на 5 декември в зала 1 на НДК, съобщават организаторите от "София мюзик ентърпрайсиз". 

Двата ансамбъла, изправяли на крака и оставяли без дъх зрители от пет континента, ще представят богата програма с най-популярните български и грузински фолклорни песни. Единствено посетителите на концерта в НДК ще чуят и съвместно изпълнение на "Мистерията на българските гласове" и "Georgian Voices".

Женският народен хор "Мистерията на българските гласове" с диригент проф. Дора Христова отдавна се е превърнал в една от емблемите на българската национална идентичност. Певиците са изнесли повече от 1250 концерта в едни от най-престижните зали в Европа, Азия, Америка и Африка. През 1990 г. хорът е удостоен с
наградата "Грами", два пъти е носител на "Кристална лира", номиниран е от Международната федерация на хоровете за културен посланик в страните от Европейския съюз. "Мистерията на българските гласове" има съвместни проекти с американския квартет "Кронос", с Ванеса Мей, Боби Макферин и Кристофър Тин, 
припомнят организаторите.

Националният грузински мъжки хор "Georgian Voices" е създаден преди 15 години, черпи вдъхновение за репертоара си от грузински фолклорни композиции, датиращи стотици години назад във времето, когато са били част от трудовото всекидневие и празниците на хората. По думите на създателя на ансамбъла Анзор Еркомаишвили, който е избрал деветимата певци след голям кастинг, хорът се радва на международни успехи и награди именно заради интригуващото съчетание между вековни традиции и съвременни аранжименти. 

Забележителните вокални възможности на ансамбъла му носят престижни награди. Участниците в него могат да се похвалят със сътрудничество с артисти като Боби Макферин, Кети Мелуа, "Take 6" и други. 

Водещи

Най-четени