"Пъстра трапеза" по празниците в Боженци 22.09 | 09:28

В менгемата ще се завърти оригиналната преса за пречистване на восък от XIX в.

От Андриян Георгиев

Днес е Денят на Независимостта, но в Боженци празнуват и сбора на селото. Децата от фолклорен ансамбъл "Боженци” ще изнесат празнична програма.

Екипът на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза” ще гостува с национална детска изложба "Рецептите на баба” и ще оценява рисунките на децата, които дойдат да рисуват в Боженци, както и ястията на участниците в кулинарната изложба-конкурс "Боженска трапеза”.

На поляната пред менгемата в 13:00 часа ще бъде осветен курбан за здраве. Гостите на резервата ще могат да опитат млечните продукти с марка "Боженци”.

Майстор Верка Цанева ще показва плетене с беленица, а в менгемата ще се завърти оригиналната преса за пречистване на восък от XIX век.

Вечерта от 19:00 часа, безплатно, гостите на резервата ще могат да се насладят на театралната постановка на открито "Село, село, пусто село” от Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов”.

Утре (23 септември) в Боженци ще отбележат 100 години безсмъртие на Дядо Миню Попа – единственият реален персонаж на габровските шеги с "Урок по пестеливост”, изнесен от децата от клуб "Родолюбие” към ОУ "Ран Босилек”.

Местни билкари ще запознаят и почерпят гостите на резервата с лековити чайове, а шекерджията ще демонстрира приготвяне на сладки лакомства.

Вдругиден (24 септември) ще се демонстрира плетене с беленица, пречистване на восък и обредно предаване на сокай от свекърва на снаха.

Водещи

Най-четени