Джейн Фонда и Джералдин Чаплин остаряват с достойнство 10.12 | 19:01

"А защо да не живеем заедно?" по кината от 14 декември

От Мартина Панайотова

Джейн Фонда и Джералдин Чаплин са сред звездите в комедията "А защо да не живеем заедно?" на режисьора Стефан Роблен, която излиза по нашите екрани на 14 декември.

Клод Риш, Пиер Ришар и Ги Бедос също са в актьорския екип на продукцията, посветена на темата за достойното остаряване, която винаги е вълнувала режисьора по собствените му думи - може би под влияние и на близките отношения с неговите баби и дядовци.

Героите са петима приятели с различни характери и различни проблеми, породени от остаряването - Клод (Клод Риш) - почитател на женската красота, неочакваната двойка Ани (Джералдин Чаплин) и Жан (Ги Бедос) - буржоазна традиционалистка и политически активист, Жана (Джейн Фонда) и Албер (Пиер Ришар) - феминистка и политически бонвиван.

Те решават да живеят заедно, защото синът на Клод вече е избрал стая за баща си в старчески дом, дъщерята на Албер е дала кучето му в приют, без да го пита, а никой от петимата приятели все още не желае да се откаже от независимостта.

За да направят общия си живот малко по-лесен, Жана наема студента Дирк (Даниел Брюл), който се премества с тях в дома на Ани и Жан..

"Минаха повече от пет години, преди "А защо да не живеем заедно?" да излезе на екран. През 2007 г. не успяхме да го снимаме. През 2008 г. "германизирахме" персонажа, който в крайна сметка се изпълнява от Даниел Брюл, заради ентусиазма на немските копродуценти.

През 2009 г. бюджетът беше финализиран, но актьорите, които имах предвид, вече не бяха на разположение.

Беше ми необходимо търпение и настойчивост. От друга страна, сюжетът ми ставаше все по-актуален", разказва Стефан Роблен. Той "признава", че когато най-сетне актьорският състав е попълнен, го обхванала "сценична треска" как ще реагират именитите артисти.

"Сценарият ги беше спечелил, но щяха ли да приемат да се изправят срещу реалността на собствената си възраст? Реакциите бяха много различни. Жените елегантно прозряха почти веднага за какво става дума и ми гласуваха невероятно доверие при изграждането на техните образи. Клод Риш възприе всички странности на своя персонаж, при условие че той остане забавен

шегобиец. Докато Пиер Ришар и Ги Бедос се опитаха да се отдалечат от мъчителните аспекти на темата за остаряването.

В крайна сметка режисурата се получи съвсем класическа - това е актьорски филм. Направих всичко възможно да опростя работата си, за да предоставя цялото поле на действие на техния талант", коментира режисьорът, цитиран от БТА.

Прожекциите са в Дома на киното и "Евросинема", съобщиха разпространителите от "Арт фест".

Водещи

Най-четени