Елизабет Тейлър почина на 79 г. 23.03 | 15:30

През последните години актрисата се бореше с тежки здравословни проблеми

От Олга Андреева

Холивудската легенда Елизабет Тейлър почина на 79-годишна възраст в Лос Анджелис, предаде BBC. Носителката на два "Оскар"-а дълго време имаше здравословни проблеми и беше лекувана заради застойна сърдечна недостатъчност.

На 8 февруари тя беше вкарана в болница по спешност със силни коремни болки и още тогава медиите съобщиха, че състоянието ѝ е критично.

Тейлър отдавна има различни здравословни проблеми – през 1961 г. я поваля пневмония, която за малко не я убива, а през годините се бори със зависимост към алкохола и към болкоуспокояващи.

През 90-те години се подлага на две операции на тазобедрената става, а през 1997 г. - и на операция за отстраняване на доброкачествен тумор на мозъка.

През 2004 г. става ясно, че страда от сърдечна недостатъчност със симптоми като умора и недостиг на въздух, заедно със сколиоза.

Една от най-големите звезди на 20-ти век е играла в над 50 филма, сред които "Бътърфилд 8” (1960 г.), "Клеопатра" (1963 г.) и "Кой се страхува от Вирджиния Улф?” (1966 г.). Тя е известна и със седмината си съпрузи, сред които и актьорът Ричард Бъртън.

От 12-годишна възраст, когато я застига славата, Елизабет никога не остава извън светлините на прожекторите, освен заради филмовите си успехи, и заради колоритния си личен живот и благотворителите си акции в подкрепа на борба със СПИН.

Водещи

Най-четени