Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците

Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
Стомашно-чревните вируси атакуват в края на лятото
Епидемиологът д-р Христиана Бацелова предупреждава за активизиране на инфекциите и...
26.08 | 17:59
-
Социалното министерство предлага 1213 лв. минимална заплата от 1 януари 2026 г.
От 1 януари 2026 г. минималната почасова работна заплата ще бъде 7,31 лв. (3,74 евро).
26.08 | 17:39
-
До края на следващата седмица ще са ясни резултатите от назначените експертизи, които да докажат причината за смъртта на 21-годишната родилка
Младата жена почина на 23 август след раждането на второто си дете, нейни роднини атакуваха...
26.08 | 17:20
Най-четени
-
Напрежение в Русе след смъртта на родилка
С викове „убийци“ протестиращи нахлуха в АГ-комплекса на болницата
26.08 | 11:14
-
Ще има втори вход/изход на кв. „Сарафово“ в Бургас
Затова и Димитър Николов поиска от съветниците да дадат разрешение за изготвянето на нов...
26.08 | 11:45
-
20-годишен младеж от село Сушица заля с бензин и подпали родителите и сестра си след семеен скандал.
Тежки изгаряния
26.08 | 09:30