Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците
Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
20 задържани на антиправителствения протест в столицата
Един от тях бил с нож и бокс, а друг - обявен за издирване
10.12 | 21:00
-
Акад. Иван Илчев: Това е протест против морала на българските политици
Той смята, че за управляващите е по-изгодно да представят народното недоволство като като...
10.12 | 20:30
-
И Нинова зове: Протести до оставка на това фалшиво, вредно и опасно за държавата управление
"Аз десет години се боря с този модел, така че тази битка за мен е продължение на досегашната...
10.12 | 20:15
Най-четени
-
Борисов: След 1 януари ще говоря за оставки и протести
"Надявам се на 1 януари всеки българин да може да си изтегли парите от банкомата в евро", каза...
10.12 | 09:45
-
Край на дебатите: Гласуват вота на недоверие към кабинета утре (ОБЗОР)
Вотът е внесен от ПП–ДБ и е подкрепен от депутатите на АПС и МЕЧ, а темата е „Провал в...
10.12 | 14:30
-
Асен Василев към Росен Желязков: Призовавам ви да подадете оставка, за да не се стигне до ексцесии
Тази оставка е необходима, защото това правителство краде бъдещето на българския народ, в т.ч....
10.12 | 13:30