Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците 09.05 | 17:20
Как да премахнем пестицидите от плодовете и зеленчуците

Пролетта вече е тук, а с нея идва и сезонът на пресните плодове и зеленчуци. За съжаление, в съвременното земеделие масово се използват пестициди, които помагат за по-обилна продукция, но консумацията им не е полезна за нашето здраве.
Обикновеното измиване на храните преди консумация е добра практика, но учените доказват, че това не е достатъчно за премахването на всички пестициди. Според проучвания публикувани в научни издания като Food Control и изследвания от Университета в Масачузетс, съществуват няколко по-ефективни метода за почистване
Топлата вода – минимумът, от който трябва да започнем
Един от най-простите и базови методи е измиването на плодовете и зеленчуците с топла вода за поне една минута. Триенето на повърхността е от решаващо значение за премахването на пестицидите, особено при продукти с по-твърда кора като краставици, тиквички и патладжани. Използвайте ръцете си или мека четка за по-деликатните плодове като домати и праскови.
Накисване във вода – по-добрият избор
По-ефективният начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути. Този метод позволява на водата да разтвори част от химикалите по повърхността, които после лесно се отмиват при изплакването.
Разтвор от сода и оцет – научно доказаният метод
Най-ефективната техника според изследванията е накисването на продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. Методът е прост:
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода
Направете тази смес в съд, подходящ за измиване на плодовете и зеленчуците
Накиснете продуктите в тази смес за 20-30 минути
Изплакнете ги обилно под течаща вода
Проучване на Университета в Масачузетс установява, че содата допринася за отстраняване на най-голям процент пестициди, като премахва не само тези по повърхността, но и проникналите под кората. Ефективността на този метод е доказана научно, като се отстраняват между 65% и 79% от остатъчните пестициди.
За по-голямо количество зеленчуци, увеличете съотношението на содата и оцета, запазвайки пропорциите. След като сте накиснали продуктите, не пропускайте да ги изплакнете добре под течаща вода.
Тези прости, но ефективни методи ще ви помогнат да консумирате по-здравословна храна, с минимално съдържание на вредни химикали, особено през сезона на пресните плодове и зеленчуци.
Водещи
-
Илияна Йотова: И днес можем да се обединим около кауза
Каузата ни е модерна, сигурна и справедлива България, посочва вицепрезидентът в поздрав към...
22.09 | 15:00
-
"Мяра": При избори днес ГЕРБ-СДС получават 26,9%
Следващите три партии - ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС-НН - се движат в "пакет" под 14 на сто
22.09 | 14:00
Най-четени
-
Киселова: Международната обстановка не е спокойна, нормално е да потърсим съюзници
Посланието, което отправи тя, е девизът, изписан върху историческата сграда на Народното...
22.09 | 11:00
-
"Топлофикация София" иска по-висока цена на парното с 30%
Няма пари, за да се компенсират жителите на "Дружба" 2, дружеството вече дължи над 2 млрд....
22.09 | 13:00
-
Проф. Боян Дуранкев: Не е нормална тази България!
Няма да честитя Независимостта, написа икономистът във Фейсбук
22.09 | 10:40
-
Гърция отказва да приеме хиляди мигранти от Германия
Гръцките острови са под постоянен натиск на нелегални мигранти
22.09 | 10:20