Кинофестивал ни разкрива тайните на ислямския свят 02.01 | 20:01

За шеста поредна година ще се състои Sofia MENAR Film Festival

От Ивайло Коралски

В средата на месеца за шеста поредна година ще се проведе Sofia MENAR Film Festival. Идеята е да запознае българската публика с културата и традицията на ислямския свят. За целта в програмата са включени най-добрите игрални, документални и късометражни заглавия от Близкия Изток и Северна Африка. По традиция събитието ще се проведе паралелно в София и още няколко големи града в страната.

Тазгодишното издание ще бъде открито с премиерата на филма "Наследство", който ще бъде прожектиран в Дома на киното в столицата на 15 януари от 19:00 ч. Лентата е режисьорският дебют на една от най-известните близкоизточни актриси Хиам Аббас. Тя изпълнява и една от главните роли заедно с голямата звезда Хафсия Херзи, която родната публика познава от участието й в "Кус-кус" и "Изворът на жените".

Сюжетът на филма разказва за красивата студентка Хаджар (Хензи), която се завръща в родното си село в Галилея. Там предстои сватба в семейството, но точно преди тържеството момичето споделя с баща си, че е влюбена в талантлив британец, преподаващ изящни изкуства в университета в Хайфа. Само че това не е новина, която току-така може да бъде "преглътната" от консервативен последовател на традициите. Какво се случва след това признание, гледайте на премиерата.

Водещи

Най-четени