Лекарят на Майкъл Джексън признат за виновен в непредумишлено убийство 08.11 | 07:58

58-годишният Мъри ще очаква присъдата си на 29 ноември

От Деляна Петкова

Личният лекар на Майкъл Джексън беше признат за виновен в непредумишлено убийство, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. Съдебните заседатели са взели единодушно това решение след като разискваха в продължение на 9 часа.

Доктор Конрад Мъри пледира, че е невинен в даването на Джексън на смъртоносна доза от силното приспивателно пропофол. Именно това лекарство беше посочено за основната причина за смъртта на Краля на Попа през юни 2009 година. 

Процесът срещу Мъри продължи шест седмици, а по време на него обвинението обяви, че Мъри е проявил груба професионална небрежност, като е дал пропофола на Джексън в домашни условия. Докторът е искал да помогне на звездата да си почине по време на подготовката му за поредицата от концерти, бележещи завръщането му на сцената. 

Според прокурорите Мъри не е проследил състоянието на Майкъл Джексън, забавил е обаждането до Спешна помощ и не е казала на лекарите какви лекарства е дал на пациента си. Защитата на Мъри пък обяви, че Джексън сам е взел фаталната доза пропофол.

След обявяването на решението на съдебните заседатели съдията по делото нареди Конрад Мъри да бъде поставен в ареста до обявяването на присъдата. Това ще стане на 29 ноември. 58-годишният Мъри напусна съда в белезници и беше предаден на затворническите власти, отбелязват още агенциите.

Съдия Майкъл Пастор прецени, че безразсъдното поведение на Мъри представлява риск за обществената сигурност и отказа пускане под гаранция. Обвиняемият може да получи до 4 години затвор.

Водещи

Най-четени