Най-младият крал в света се ожени 13.10 | 15:31

Монархът на Бутан се ожени за годеницата си, която още е студентка, на будистка церемония

От Олга Андреева

Най-младият монарх на планетата, 31-годишният крал на Бутан, се ожени днес за 20-годишната студентка Йетсун Пема, на будистка церемония в манастир от 17-ти век, предаде CNN.

Получилият образование във Великобритания и Индия Джигме Кхесар Намгиел Вангчук сложи короната на 11 години по-младата си съпруга, която е дъщеря на пилот и във вените ѝ не тече синя кръв.

За разлика от шумотевицата и световния медиен интерес към сватбата на принц Уилям и Кейт, на днешната сватбена церемония не присъстваха държавници, нито кралски особи, а само членовете на семейството.

Няколкочасовата церемония обаче беше излъчена на живо по националната телевизия. 700-хилядното население на Бутан посрещнаха с одобрение кралската сватба в семейството, което управлява страната от 1907 г.

Джигме, или както още го наричат "прекрасния принц на Хималаите", се възкачи на престола през декември 2007 г., а година по-късно (6 ноември 2008 г.) беше коронован след абдикацията на баща му.

До 2008 г. Бутан беше абсолютна монархия, а сега вече е парламентарна монархия, в която будизмът е признат за държавна религия.

В биографията на кралицата, представена от двореца, се посочва, че сред хобитата ѝ са изобразителното изкуство и баскетболът.

Водещи

Най-четени