Осъдиха Шакира, крадяла песни (ВИДЕО) 21.08 | 17:00

Нюйоркски съд постанови решението си

От Беатрис Николoва

Нюйоркски съд постанови, че любимката Шакира е изплагиатствана хита си от 2010-а "Loca". Истинският автор на песента е Доминиканската република и написал парчето още през 1998 год.

В съдебна присъда с обем 40 страници федералният съдия Алвин Хелърстийн прецени, че творбата "Loca" е била нелегално копие на произведение на доминиканския композитор и певец Рамон Ариас Васкес, наричан Ариас, предаде Франс прес.

Съдебното дело продължи 11 дни. Свидетелски показания даде в Ню Йорк и музикантът, чиито авторски права бяха нарушени. Ариас изтъкна, че е написал песента "Loca con su Tiguere" между 1996 и 1998 година и дори я изпя на едно от заседанията на съдa, предаде БТА.

На оригинала след това бил направен римейк от друг певец с творчески псевдоним El Cata през 2007 година и той станал хит в Доминиканската република. Този музикант също си приписал авторството на песента.

В албума на Шакира "Sale el Sol" бяха включени две версии от изпълненията на El Cata, в които той изпя някои от вокалите. Съдът прецени, че английската версия на "Loca", също в изпълнение на Шакира, не е нарушила авторските права на Ариас, уточнява агенцията.

 

Водещи

Най-четени