Робърт де Ниро си замина, неговите хора остават 12.10 | 17:00

Представители на основания от актьора Tribeca Film Festival ще вземат участие във фестивала So Independent в София

От Гергана Златкова

От България си замина Робърт Де Ниро, който е основател на един от най-големите филмови фестивали в САЩ, Tribeca Film Festival. Звездата беше у нас за снимките на новия си филм "Killing Sesaon", в който си партнира с друго холивудско величие - Джон Траволта.

Програматорите на Tribeca ще представят филми от тяхната програма 2012 г., които ще бъдат показани в рамките на So Independent. Българските зрители ще имат възможността да видят заглавия, които само преди няколко месеца за първи път бяха показани в Ню Йорк.

През февруари 2013 г. в киното на Робърт де Ниро, Tribeca Cinema за пореден път ще се проведе So Independent New York. Там отново ще се срещнат българските и американски творци, за да доразвият създадените в София контакти.

На програматорите от Tribeca, ще бъдат показани някои от най-новите български филми и ще съдействат в избора на заглавия за деветото издание на So Independent New York.

"Освен заглавия от Tribeca в селекцията тази година сме включили отличили се заглавия от фестивалите в Кан, Торонто, Берлин, Венеция и Сънденс. Още с първото си издание обещахме да покажем на публиката в София най-значимите и актуални заглавия от афиша на независимото кино и държим да оправдаем очакванията.

Селекцията ни е двойно по-голяма в сравнение с миналата година – ще покажем 45 филма, разделени в категории игрално, документално и късометражно кино. От тази година добавяме и нещо ново - в паралелна програма "Майстори на независимото кино" ще покажем филми на основателя на независимото кино Джон Касаветис и любимеца на всички ни – Куентин Тарантино.

За пореден път си партнираме с фестивала за архитектура и дизайн на Ню Йорк. Директорът му Кайл Бергман отново ще е сред нашите гости и ще представи пет заглавия от своята селекция за 2012, които ще бъдат видени в София, преди да ги види публиката в Ню Йорк. Вярваме, че сме свършили добра работа и се надяваме селекцията да достави удоволствие на публиката в София", споделя Жана Караиванова, артистичен директор и основател на So Independent.

"So Independent" ще се проведе между 25 октомври и 4 ноември в кината Люмиер, Дом на Киното, Евро-Синема, Синема Сити и Зала 1 на НДК.

Водещи

Най-четени