Родни звезди минаха по червения килим на "Любовта е лудост" 26.08 | 21:01

Кинофестивалът беше открит с филма "Толкова много любов"

От Олга Андреева

Едни от най-известните български актьори, певци и художници минаха тържествено по червения килим при откриването на XIX-я кинофестивал "Любовта е лудост" във Варна.

Татяна Лолова първа помаха на публиката от червения килим, заимстван от кинофестивала в Кан, както признаха организаторите. След нея аплодисментите на зрителите пред Фестивалния и конгресен център в крайморския град събраха цяло съзвездие от познати от големия и малкия екран артисти.

Сред артистичните натури поздрави към варненци отправиха и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и на Казахстан Темиртай Избастин, посочва БТА.

Филмът "Толкова много любов" на режисьора Клод Льолуш ще постави официалното начало на фестивала тази вечер.

iNews припомня, че филмовото събитие ще събере родните кинематографисти и техни чуждестранни колеги за една седмица в морския град - между 26 август и 1 септември.

57 заглавия от близо 20 държави ще могат да видят почитателите на филмовото изкуство в две от залите на традиционния домакин на събитието – Фестивалният и конгресен център Варна (ФКЦ).

В конкурсната програма на фестивала по традиция присъстват 12 филма, които ще бъдат оценявани от международно жури с председател инж. Иван Павлов и членове – младата българска актриса Весела Казакова и известната иранска актриса Хенгаме Газиани.

Извън филмите от конкурсната програма, организаторите обещават пъстра палитра от филми, обединени по жанров, тематичен и национален принцип. Българското кино също няма да липсва от програмата.

След "Любовта е лудост", на 8 септември, Варна ще бъде домакин на Седмия световен анимационен фестивал. През октомври пък ще се проведе фестивалът на българското кино "Златната роза" и Седмицата на съвременното японско кино. 

Водещи

Най-четени