"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.

"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Агресия в детската градина: Възпитателка посягала физически, психически и сексуално на 4-годишно дете
Близо 9 месеца след подаването на първия сигнал за насилие над детето в детската градина са...
02.10 | 16:59
-
Започва пазарно проучване за българска разработка на дронове
Дончев каза това по време на петото издание форума за иновации и технологии в Югоизточна...
02.10 | 16:20
-
Зрелостниците в Русе получават безплатни билети за театър и опера
Насърчаване на културното развитие
02.10 | 15:59
-
Оранжев код в 20 области - валежи от дъжд и мокър сняг ще заливат страната утре
Температурите ще паднат до 4 градуса в западните райони, силен вятър ще духа по Черноморието
02.10 | 15:20
Най-четени
-
Тежък трафик и километрични задръствания на автомагистрала "Тракия"
Причината - нов ремонт на три отсечки
02.10 | 10:45
-
Пеевски към президента: Румене, излез!
"Румене, излез", завърши краткото си изявление пред журналисти Пеевски.
02.10 | 15:00
-
Желязков: България успешно пази европейските граници
Нашите усилия са да бъдат връщани нелегалните мигранти в страните по произход, посочи...
02.10 | 14:15