Британец втрещи света – мисли се за зомби 28.05 | 11:23

Вижте историята на човека, който страда от синдрома на ходещите трупове

От Филипа Тодева

Британец, идентифициран само с името Греъм, се събужда преди девет години с пълното убеждение, че вече не е между живите. Лекарите му поставят диагноза синдром за Котард, познат още като "синдром на ходещите трупове" или "живите трупове".

Това рядко заболяване води до манипулация на мозъка, която кара хората да мислят, че са зомбита, пише списание New Scientist. Самият Греъм не вярвал на лекарите. Той бил уверен, че мозъкът му е мъртъв.

Нещастният пациент получил това заболяване, след като преминал през тежка депресия. Той се е опитал да сложи край на живота си, като използвал електрически уред в банята. Осем месеца по-късно Греъм заявил пред лекарите, че мозъкът му не функционира или в най-добрия случай просто липсва.

Той загубил интерес към пушенето, спрял да яде и да говори с обяснението: "Няма смисъл, защото съм мъртъв." За да заживее "нещо като нормален живот", на лекарите им отнели месеци терапия и лечение.

Синдромът на Катард е едно от най-редките заболявания в света. Основната причина за възникването му е депресията, след която болните започват да си мислят различни неща – че даден крайник не функционира или в конкретния случай – че са зомбита.

Водещи

Най-четени