Британските ресторанти изхвърлят 600 хил. тона храна годишно 28.10 | 16:18

Срещу супермаркетите има натиск да се откажат от маркетинговия похват "Купи едно – получаваш две"

От Деляна Петкова

Британските ресторанти изхвърлят 600 хил. тона храна годишно, или по 22 тона на заведение. Това показват данните от първото подобно проучване във Великобритания, цитирано от organic-market.info. Близо 1/3 от хранителните отпадъци са неизядените ястия от клиентите на ресторанти, сочи статистиката.

Коментарите на специалистите са, че британските готвачи, подобно на американските им колеги, сервират по-големи от необходимото порции. Друга част от боклука са отпадъците, свързани с обработката и приготвянето на храната.

Проучването показа още, че ресторантьорските вериги масово намаляват количеството храна в чиниите, за да пестят разходите. Малките семейни ресторантчета обаче напротив – увеличават количеството сервирана храна. Специалистите изчисляват, че ако ресторантите намалят с 20% количеството на изхвърляната храна, ще спестят около 2 хил. паунда.

Всъщност британците хвърлят доста храна – годишно домакинствата изхвърлят 12 млн. тона хранителни отпадъци. Във връзка с това властите обмислят да накарат супермаркетите да прекратят с практиката си „Купи едно – получаваш две“, тъй като смятат, че този рекламен похват окуражава потребителите да купуват повече, отколкото им е необходимо.

Водещи

Най-четени