Българин се впуска в опасно приключение в опит да подобри два рекорда на Гинес 10.10 | 16:51
Иван Димов с меню за шампиони
Подготовката за приключението е към своя финал, а Иван вече работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осем-месечното си пътуване той носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче, се състои от сурова риба и водорасли. Често похапва и планктон – чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.
В последните месеци българинът, който над 20 години живее в Италия, често се връща и в родната си София. И въпреки че тук няма море, той не се лишава от добрата храна. При едно от посещенията си се запознава с Джузепе Ломушо – италианец от Пулия и шеф-готвач на популярния италиански ресторант в сърцето на СофияTrattoria "Giuseppe Verdi". Джузепе впечатлява с кулинарните си умения не само столичани, а и гостуващи звезди, като Андреа Бочели и Ейдриън Броуди.
Подобно на Иван, той открива призванието си още в ранна детска възраст и професията и любовта му го отвеждат далеч от родината. Общата съдба на двамата приключенци е и причината Джузепе да се вдъхнови от куража на Иван и да му посвети специално ястие.
Според шеф Ломушо, най-важната подправка на всяко ястие е душата. Иван често цитира поговорката, че ако искаш да плаваш добре, трябва да ядеш риба. Затова и новото ястие е морско - Baccala alla livornese /Бакала ала ливорнесе/. Естествено, Джузепе има своя интерпретация на едно от всекидневните ястия в регионалната кухня на Италия . "Треската е риба с по-силен, по-мъжки вкус – неслучайно Иван я харесва!" - обяснява маестро Ломушо. В специалната си рецепта той ползва само филе, а допълнението от родната Пулия, което добавя към червения сос, са маслините. Естествено, не забравя и малката тайна: "В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача" - загадъчно обяснява той.
През октомври Иван ще тренира усилено и ще се готви за едно от най-опасните приключения във ветроходното плаване.
Водещи
-
„Хамас” пуска още заложници
Това са трима израелци и петима тайландци, в отговор Израел трябва да освободи над сто души
30.01 | 14:30
-
Ревнивец нападна бившата с нож, новият отвърна с изстрели
Два полицейски екипа стопираха любовната драма
30.01 | 14:20
-
Петков: Пеевски ми се подиграва за Вашингтон, но той не може и до летището да отиде
Когато г-н "Магнитски" говори, мислете какво иска да открадне, посочи съпредседателят на ПП-ДБ
30.01 | 14:00
-
Депутати от "Възраждане" нахлуха в СОС
Гарантират спазването на закона, според народните представители
30.01 | 13:50
Най-четени
-
Асен Василев: Не съм фалшифицирал бюджети, Борисов и Костадинов почнаха да говорят в един глас
Василев категорично отхвърли обвиненията, че е фалшифицирал бюджети и обясни, че това е опорка...
30.01 | 10:59
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира финансовото състояние на страната и еврозоната
"ПП-ДБ показаха, че не могат да управляват. Тяхната политика е да излезе друг виновен",...
30.01 | 09:59
-
"Възраждане" внася законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния печат и националното знаме на Република България
Дори партията се позовава на американския Закон за флага, който забранява издигането на всяко...
30.01 | 10:15
-
Земетресение с магнитуд в района на Благоевград
По данни на сеизмолозите от НИГГГ-БАН няма постъпили сигнали за материални щети. Експертите...
30.01 | 09:45