Българин се впуска в опасно приключение в опит да подобри два рекорда на Гинес 10.10 | 16:51
Иван Димов с меню за шампиони
Подготовката за приключението е към своя финал, а Иван вече работи по привикването на организма му към специфичния режим по време на плаване. През цялото денонощие той редува 2 часа будно състояние с 1 час сън. На лодката със себе си носи специално устройство, с което добива дестилирана питейна вода, но всеки ден пие и по 100 грама вода от океана, за да адаптира организма си към живота в открито море. За осем-месечното си пътуване той носи 140 килограма лиофилизирана суха храна. По-голямата част от менюто му в морето обаче, се състои от сурова риба и водорасли. Често похапва и планктон – чист протеин, който се лови с мрежа за ситопечат, закачена под лодката.

В последните месеци българинът, който над 20 години живее в Италия, често се връща и в родната си София. И въпреки че тук няма море, той не се лишава от добрата храна. При едно от посещенията си се запознава с Джузепе Ломушо – италианец от Пулия и шеф-готвач на популярния италиански ресторант в сърцето на СофияTrattoria "Giuseppe Verdi". Джузепе впечатлява с кулинарните си умения не само столичани, а и гостуващи звезди, като Андреа Бочели и Ейдриън Броуди.
Подобно на Иван, той открива призванието си още в ранна детска възраст и професията и любовта му го отвеждат далеч от родината. Общата съдба на двамата приключенци е и причината Джузепе да се вдъхнови от куража на Иван и да му посвети специално ястие.

Според шеф Ломушо, най-важната подправка на всяко ястие е душата. Иван често цитира поговорката, че ако искаш да плаваш добре, трябва да ядеш риба. Затова и новото ястие е морско - Baccala alla livornese /Бакала ала ливорнесе/. Естествено, Джузепе има своя интерпретация на едно от всекидневните ястия в регионалната кухня на Италия . "Треската е риба с по-силен, по-мъжки вкус – неслучайно Иван я харесва!" - обяснява маестро Ломушо. В специалната си рецепта той ползва само филе, а допълнението от родната Пулия, което добавя към червения сос, са маслините. Естествено, не забравя и малката тайна: "В готвенето няма рецепти – има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание – в това е и творчеството на готвача" - загадъчно обяснява той.
През октомври Иван ще тренира усилено и ще се готви за едно от най-опасните приключения във ветроходното плаване.
Водещи
-
Борисов: Тези протести са за това - да не се приеме бюджет в евро
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти протестите пред НС, провели се в...
21.11 | 10:15
-
Браншовият съюз на хлебарите предупреди за ценови шок през 2026 година
Новите такси на БАБХ
21.11 | 09:45
-
Заплащането за 31 декември и 2 януари ще е различно
Работещите по график - при сумирано изчисляване на работното време, по време на официалните...
21.11 | 09:30
Най-четени
-
Заплащането за 31 декември и 2 януари ще е различно
Работещите по график - при сумирано изчисляване на работното време, по време на официалните...
21.11 | 09:30
-
Жълт код в 18 области у нас за силен вятър
21.11 | 07:58