Вита баница с месо за Стефановден 27.12 | 16:16

Ако все още не сте я приготвяли с такава плънка, съветваме ви да опитате - невероятно вкусна е!

От iNews.bg

На днешния 27 декември Православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Стефановден.

Традициите повеляват на трапезата да има няколко задължителни ястия, главно място сред които заема баницата с месо - рецепта предлагат от За Жената.

Ако все още не сте я приготвяли с такава плънка, съветваме ви да опитате - невероятно вкусна е!

Баница с месо

Продукти:

- 500 гр мляно месо

- 1 стрък праз

- 1 глава стар лук

- 1 скилидка чесън

- 300 гр кори за баница

- 2 яйца (само белтъците)

- 100 мл. заквасена сметана

- 250 мл. сметана за готвене

- 2 лъжици нарязан магданоз

- подправки по желание

- 100 мл. олио

- сусам за поръсване

Приготвяне:

Нарежете праза и лука на дребно, а чесъна пасирайте. В малко олио запържете праза, лука и чесъна, след което добавете мляното месо и пържете при непрекъснато разбъркване, докато месото промени цвета си.

Докато се задушава месото, налейте малко вода и задушавайте, докато омекне хубаво, а течността изври. Добавете магданоза и подправки на вкус (сол, черен пипер, кимион, чубрица и пр.). Накрая добавете разбитите на сняг 2 белтъка.

Вземете 2 кори за баница, напръскайте ги с малко олио и ги сложете една върху друга. Нанесете малко от плънката в единия край, подгънете краищата на корите отстрани и навийте на руло.

Покрийте тавата с хартия за печене и започнете да навивате вътре баницата. Накрая я намажете с малко олио и изпечете в силна фурна (на 200 градуса) до зачервяване.

Разбийте сметаната за готвене със заквасената сметана и добавете сусам. Извадете зачервената баница от фурната и я залейте със сместа, след което върнете във фурната за още 10 минути.

Да ви е сладко!

Водещи

Най-четени