Гигантски астероид ударил Земята преди 3,46 млрд. години 19.05 | 16:10

Той бил с диаметър от 30 до 40 километра

От iNews.bg

Геолози са открили в Западна Австралия следи от падането на гигантски астероид, което е довело до серия от земетресения с магнитуд 11, цунами с височина няколко стотин метра и големи разрушения. Както съобщава в сп. Precambrian Research, цитирано от БГНЕС, проучването показва, че преди около 3,46 милиарда години на Земята се е разбил астероид с диаметър 30 до 40 километра.

Така може да се каже, че на нашата планета е паднал не астероид, а една малка луна - размерите му са приблизително два до три пъти по-големи от тези на Деймос - по-малкият и по-отдалечен от двата спътника на Марс. "Този сблъсък е предизвикал серия от земетресения, чиято сила превишава най-силните трусове в наши дни, и това е предизвикало мощна вълна цунами, която трябва да е разрушила крайбрежни скали. Емисиите, изхвърлени в атмосферата след сблъсъка, би трябвало да са се разпространили в целия свят", казва Ендрю Глаксън от Националния университет на Австралия в Канбера.

 Като предполага Гликсън и колегите му, по-нататъшните разкопки и датировки може да им помогнат да разберат как този сблъсък е могъл да повлияе на първите живи организми на Земята и до какви други последици е могъл да доведе.

 

Преди около 3,8 - 3,5 милиарда години Земята и Луната са преживели интензивни "бомбардировки" от големи астероиди и комети, които по това време са обитавали вътрешната част на Слънчевата система. Тези бомбардировки, както смятат планетолозите, са донесли на Земята златото, водата, и тези градивни елементи на живот, от които по-късно са се появили нашите предци. 

Водещи

Най-четени