Да празнуваме...с диня 03.08 | 15:00
Днес е световният ден на динята - сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка
Карпуз, любеница, бостан – тези думи не ви говорят нищо? Всъщност това са някои от имената на динята.
Сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
И именно днес – 3 август, се отбелязва денят на динята по цял свят, като се празнува най-вече в САЩ. Хиляди почитатели на летния плод се забавляват като се замерват с дини или пък със семките й.
Първите доказателства за съществуването на дини са открити преди 5000 години в Египет. Според традициите в гробниците на фараоните винаги е имало като подарък за отвъдното по една диня. След това, около Х век дини започват да се появяват и в Китай.
В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.
В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената.
В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.
В България празникът на динята също се отбелязва подобаващо. В с. Салманово, където е добре развито производството на дини, за жителите и гостите на селото се организират различни състезания – за надяждане с дини, надплюване с динени семки, носене на най-много дини под една мишница, ядене на диня със завързани очи, скачане на въже с дини в ръце.
Атракция за гостите представляват конкурсите за динени фенери, литературният конкурс на тема "Динята”, конкурсите за най-голяма и най-малка диня. Провежда се и конкурс за плодови салати от дини и пъпеши. Към детската публика е насочен конкурсът за изработване на бостански плашила.
Празникът на динята има фолклорна програма с изпълнения на различни самодейни състави. На някои от изданията му се представят изложби – експозицията с археологически находки от могилата край Салманово, кулинарна изложба с традиционни салмански ястия.
Така, един сравнително нов празник, включвайки елементи от традицията, се превръща в основен компонент на местния празничен календар.
И по пример на казаното от големия писател Марк Твен за динята: "Когато човек опита вкуса на динята, той вече знае с какво се хранят ангелите", не спирайте да хапвате диня!
И още за динята: Динята - естествената "виагра"
Водещи
-
Проф. Даниел Вълчев предупреди: Вървим към всевластие на парламента
Колкото повече агонизира държавата, толкова по-голяма вълна ще се вдигне, смята той
08.11 | 18:00
-
Не чакайте сериозни студове до средата на месеца
Това прогнозира климатологът Симеон Матев
08.11 | 17:00
-
Избраха Николай Денков за зам.-председател на "Продължаваме Промяната"
Днес се проведе Национален съвет на партията
08.11 | 16:40
Най-четени
-
Архангеловден е: Ето какво се прави, а какво е забранено
Вижте и кой празнува Имен ден днес
08.11 | 09:00
-
Промени в движението днес заради вечното дерби
Мачът започва в 15 ч. на националния стадион "Васил Левски", очакват се 30 000 зрители
08.11 | 11:40
-
Кристалина Георгиева: С въвеждането на еврото България ще стане по-привлекателна за инвеститорите
По думите ѝ предложеният бюджет защитава фискалната стабилност
08.11 | 13:00
-
Каракачанов: Кабинетът „Желязков“ подготвя предизборен бюджет
Държавата е на червено и 2026 г. ще я започнем с криза, защото никакви мерки не се вземат да...
08.11 | 11:00