Да си на 24 и да си обиколил целия свят (ВИДЕО) 15.10 | 15:36

Британец стана най-младият човек, посетил всички 196 международно признати държави

От Мая Александрова

Британец твърди, че станал най-младият човек, посетил всички 196 международно признати държави.

24-годишният англичанин Джеймс Аскуит започва да пътува през 2008 г., докато е все още студент. Оттогава е натрупал пълен комплект печати в паспорта си, предаде Daily Telegraph. Целта на младежа била да посети всички страни, докато навърши 25.

"Виетнам беше първата независима държава, в която отидох и прекарах там почти три месеца", посочва Аскуит. Младежът добавя, че е прекарал около шест месеца в САЩ и Канада, като е посетил 27 щата от Хавай до Аляска.

Аскуит е изхарчил около 125 000 британски лири, като част от тях си е осигурявал, докато е пътувал. Работил е по барове и хостели.

"Харесва ми адреналинът от всичко това. Но сякаш лошото време беше с мене при почти във всяка държава, която посетих", споделя Аскуит.

Той е бил в Либия само три седмици след падането на режима на Муамар Кадафи. Посетил е Афганистан две седмици след бомбения атентат в Мазар-и-Шариф.

Най-дълго Джеймс Аскуит е останал в Африка - шест месеца. Той пътувал от Сенегал до Конго и след това се върнал на изток. Споделя, че в много от малките държави е имал трудности с преминаването на границата.

Аскуит вече се е върнал в родния си град Стивънидж, но отново мисли за пътешествия. Иска да посети Таити, Великденския остров, Антарктида.

Пътешествията на Джеймс Аскуит не са признати официално като рекорд на Гинес. Миналата година Греъм Хюс стана първият човек, посетил всички 201 държави в света, без да лети със самолет.

Разминаването в броя се дължи на различни интерпретации колко са държавите в света. Съществуват 196 международно признати нации, но по други критерии държавите са 201, като има няколко, които не са признати от всички.

Водещи

Най-четени