Домашен ябълков оцет 28.10 | 16:30
Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.
За ползите му няма две мнения по въпроса. Помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, също така намалява и лошият холестерол.
Ако обичате домашни продукти тази рецепта ще ви омагьоса с чистият си вкус.
Продукти: стъклен буркан 3 литра (най-добре е за ферментиращи продукти да се използват стъклени съдове а не пластмасови)
ябълки (добре е да са домашни и да не са третирани с препарати),
2 - 3 сл мед , оцетна гъба - ако нямате такава тя ще се получи след първия оцет, така че не се притеснявайте
Приготвяне: Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. НЕ ГИ ЧИСТЕТЕ режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите около 5 сантиметра до ръба, за да протече ферментацията нормално без да прелива. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще се получи.
Затворете буркана с марля, така тя хем ще пази от замърсяване, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Приберете буркана с оцета на тъмно, като е необходимо престои там поне 40 дни, така че трябва изберете място, което няма да ви е много топло но не и студено а също така няма да ви е и нужно. Слънчева светлина не бива да го достига също така е важно да ви е под ръка за разбъркване.
Важно е с дървена лъжица да разбърквате ябълките, за да ферменрират равномерно.
След 40 дни можете да прецедите течността.
Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото живите бактерии не обичат досега с метал.
От 3 литров се получава около 1.5 литра оцет.
Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10 дни повторна за ферментация преди да пристъпите към крайна консумация
Водещи
-
НАП проверява нередности при цените и касовите бележки
Ако установите и видите нередности, подавайте сигнали към НАП
16.09 | 17:40
-
Испания ще бойкотира следващото издание на Евровизия, ако Израел вземе участие
Макар и други европейски страни да са заплашвали да се оттеглят от конкурса, Испания е първата...
16.09 | 17:20
-
От днес са отворени данните за градския транспорт на София
Приложения и сайтове вече ще могат да показват в реално време след колко минути идва...
16.09 | 17:02
-
Ердоган сравни Нетаняху с Адолф Хитлер
Ердоган изрази надежда, че "фронтът на човечеството ще получи по-широка подкрепа" за Палестина...
16.09 | 16:45
Най-четени
-
Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отправи остри критики към Делян Пеевски
Критики към стила на управление
16.09 | 10:45
-
МОН подготвя нормативна уредба за езикова интеграция на ученици
Децата от малцинствените групи, които не разбират или слабо владеят български език от...
16.09 | 13:15
-
Желязков свиква първо заседание на Националния борд по водите в изпълнение на решението на Народното събрание
Целта на Националния борд по водите е да координира действията за преодоляване на водната...
16.09 | 09:45
-
Столичното дружество "Топлофикация София" потъва в още по-дълбока финансова криза
Веригата на задълженията продължава, тъй като "Булгаргаз" на свой ред дължи на...
16.09 | 10:59