Домашен ябълков оцет 28.10 | 16:30
Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.
За ползите му няма две мнения по въпроса. Помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, също така намалява и лошият холестерол.
Ако обичате домашни продукти тази рецепта ще ви омагьоса с чистият си вкус.
Продукти: стъклен буркан 3 литра (най-добре е за ферментиращи продукти да се използват стъклени съдове а не пластмасови)
ябълки (добре е да са домашни и да не са третирани с препарати),
2 - 3 сл мед , оцетна гъба - ако нямате такава тя ще се получи след първия оцет, така че не се притеснявайте
Приготвяне: Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. НЕ ГИ ЧИСТЕТЕ режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите около 5 сантиметра до ръба, за да протече ферментацията нормално без да прелива. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще се получи.
Затворете буркана с марля, така тя хем ще пази от замърсяване, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Приберете буркана с оцета на тъмно, като е необходимо престои там поне 40 дни, така че трябва изберете място, което няма да ви е много топло но не и студено а също така няма да ви е и нужно. Слънчева светлина не бива да го достига също така е важно да ви е под ръка за разбъркване.
Важно е с дървена лъжица да разбърквате ябълките, за да ферменрират равномерно.
След 40 дни можете да прецедите течността.
Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото живите бактерии не обичат досега с метал.
От 3 литров се получава около 1.5 литра оцет.
Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10 дни повторна за ферментация преди да пристъпите към крайна консумация
Водещи
-
Тръмп: Голям напредък по отношение на Русия
Президентът на САЩ засега не предоставя допълнителни подробности
17.08 | 18:00
-
СГП: Шофьорът, врязал се в автобус в София, дишал райски газ преди катастрофата
Адвокатът му съобщи, чеи ма фрактури на гръбначния стълб, на прешлените и на ръката
17.08 | 17:40
-
Пожар край аквапарка в Несебър
С огнената стихия се борят пожарни екипи от Несебър, Бургас и Поморие
17.08 | 17:20
-
Няколко евролидери ще присъстват на срещата Тръмп-Зеленски във Вашингтон утре
В разговорите ще се влючат Урсула фон дер Лайен, Фридрих Мерц, Еманюел Макрон и Александър...
17.08 | 17:00
Най-четени
-
Черно море бушува твърде дълго, вълните погълнаха вече 20 души
Август месец е опасен заради коварните подводни течения и високи вълни, които се превръщат в...
17.08 | 10:00
-
COVID-19 "надигна глава" и у нас
Три държави в Европа отбелязват повишение на случаите на чикунгуня след китайската епидемия
17.08 | 14:00
-
Силна буря с градушка в Илинойс отнесе покрива на сграда с бг семейства
Стихията нанесе сериозни щети в предградието Маунт Проспект, където се намират българският...
17.08 | 10:40