Ето защо доматите в хладилника не са вкусни 18.10 | 15:36
Някои от гените им се отпускат

Дори и най-големите почитатели на салатите няма как да отрекат, че престоялите в хладилник зеленчуци не са толкова вкусни. Ето и доказателството, поне по отношение на доматите. Според учените те губят вкуса си, защото някои от гените им се отпускат и престават да произвеждат ароматни вещества.
Такава промяна настъпва при съхранение под 12 градуса по Целзий. Откритието ще помогне на специалистите да отгледат домати, чийто вкус не страда от охлаждането, обясни Дениз Тайман от университета на Флорида в Гейнсвил.
Тайман и негови колеги от Китай и САЩ установиха, че седем дни съхранение при 4 градуса Целзий са достатъчни доматите да престанат да произвеждат веществата, осигуряващи характерния им аромат, който е така важен за техния вкус. Дори и да ги оставите след това на стайна температура, няма да успеете да възстановите щетите. Максимумът, при който няма да има поражения върху добрия вкус, е три дни, твърдят експертите.
Водещи
-
Започна приемът на заявления за еднократна помощ за ученици
Всички ученици от 1., 2., 3., 4. и 8. клас имат право на 300 лева, които ще се изплащат на два...
14.07 | 14:20
-
Иван Иванов впечатлен от бала на шампионите на Уимбълдън
Шампионът от Лондон се прибира утре вечер в родната си Варна
14.07 | 16:45
-
Акция на "Величие" с луксозни коли
Ивелин Михайлов: Не знам колко струват колите, те не са наши
14.07 | 16:30
-
ТОП 10 на силно енергийните места у нас
14.07 | 16:15
Най-четени
-
Надежда Йорданова: Подготвяме вот на недоверие през септември
Йорданова изрази мнение предстоят ли нови избори в страната.
14.07 | 09:59
-
Тежка година за българското овощарство – след катастрофалните загуби при черешите, сега и реколтата от праскови
Последният удар идва от бурята в Сливенско, придружена с ветрове със скорост до 100 км/ч,...
14.07 | 10:59