Ето кое може да развали вкуса на виното 22.09 | 11:17
Учени от Осака за пръв път показаха как се случва това
Съединението, което предизвиква вкуса на тапа във виното, потиска обонянието, установиха японски учени, цитирани от в. Daily Mail. Така пиещите не могат да се насладят на приятни аромати.
Химикалът 2,4,6-трихлороанизол отдавна се свързва с вкуса на мухъл и картон във виното. Учени от университета на Осака обаче за пръв път показаха как точно действа той.
Лошият вкус се образува, когато гъбички, характерни за корка, влязат в контакт с някои хлориди от продуктите използвани във винопроизводството. Така, ако се използват заразени тапи, вкусът на виното се разваля.
Химикалът от една партида може да се разпространи в цялата изба. Той се отстранява много трудно. От откриването му в началото на 90-те години на миналия век, повечето винопроизводители не използват продукти с хлор. Изследването ще помогне за създаване на препарати за маскиране на различни миризми.
Водещи
-
Нерадостна прогноза за трудовите възнаграждения у нас през 2026 г.
Заплатите в България ще продължат да се повишават, но със значително по-бавен темп през...
23.11 | 18:00
Най-четени
-
ОИК-Варна не е разгледала сигналите за отстраняване на Коцев - той остава кмет, засега
"Победа за варненци!", заявиха от ПП, обявявайки, че заседанието на комисият е приключило
23.11 | 13:00
-
Нерадостна прогноза за трудовите възнаграждения у нас през 2026 г.
Заплатите в България ще продължат да се повишават, но със значително по-бавен темп през...
23.11 | 18:00
-
Жена обра касата на църква пред детето си
Кадри от деянието бяха публикувани в социалните мрежи и предизвикаха вълна от възмущение
23.11 | 12:20