Защо се живее по-трудно от преди? 27.03 | 20:06

Изследване, обхванало 4000 души от две поколения, показа, че не само днешните млади мислят, че родителите им са си живели живота, но и хората над 50 години са съгласни с това

От Кремена Бедерева

Възрастните обичаха да мърморят колко лесен е животът на младите. Макар и да са израснали в купонна система и под заплахата на ядрена война, те вече признават, че въпреки подобрените условия на труд, свободата и безбройните възможности за пръскане на пари, съществуването на 20-годишните отдавна не е било толкова трудно, съобщи в. Daily Mail.

Изследване, обхванало 4000 души от две поколения, показа, че не само днешните млади мислят, че родителите им са си живели живота, но и хората над 50 години са съгласни с това. Цели 68% признават, че условията сега са по-тежки.

Основни причини са ниската сигурност на работното място, скъпите жилища, прекалено дългият работен ден, стресът.

Преди 40 години хората не са се притеснявали толкова за работата си, напускали са службата веднага с изтичането на работното време, жилищата са били по-достъпни, кредитите - с по-ниски лихви, били са спокойни, че ще имат добри пенсии.

Днешните млади съвсем не са безгрижни. Те планират бъдещето си, отделят много време и усилия да здравето си и се безпокоят много за парите си. Това не са хора, които живеят ден за ден, каза социологът Катрин Хаким.

Стресът е голям проблем за младите хора.

41% казват, че редовно или постоянно са стресирани при само 15% преди 40 години, допълва БТА. Семейството също е в упадък и по-малко от половината млади хора мислят, че бракът е важен. В миналото хората са имали добри отношения и със съседите, докато едва 7% от младите сега могат да се похвалят с приятел в квартала.

Докато потреблението на алкохол е сравнително еднакво, в миналото хората са пушели много повече и са се хранели много по-нездравословно.

Водещи

Най-четени