Защо шампанското е "виното на дявола" 31.12 | 15:05

Няколко интересни исторически факта за напитката, без която новогодишната нощ не може

От Гергана Златкова

Когато се сетим за посрещане на Нова година няма как да пропуснем няколко основни елемента в менюто, без които празникът не може да мине.

Баница с късмети и... шампанско. Защото не можем да не се чукнем за здраве и късмет в 12-ия час на последния ден от годината.

Може би знаете, че името на шампанското произлиза от френската провинция Шампан. Счита се, че там е било "култивирано" за първи път.

Но знаете ли, че са го наричали "дяволското вино"?

Или как се е постигал в миналото пенливият му характер? А кой е изобретил механизма, с който се отваря и затваря бутилката?

Тези и още интересни факти за "пенливото вино", без което новогодишната нощ няма как да мине, четете при колегите от kulinar.bg.

Водещи

Най-четени