За гурме-кухнята и още нещо 30.11 | 18:42
Интервю по повод Chivas Gourmet Salon 2012, който ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София

Chivas Gourmet Salon 2012 ще се състои между 3 и 5 декември в Гранд Хотел София. Събитието събира едни от водещите понастоящем шеф-готвачи на България, сред които е и топ готвачънт Жоро Иванов. Гостите на гурме-салона ще имат уникалния шанс да дегустират качествена храна, вина от внимателно селектирани изби и да потънат в истинска кулинарна наслада.
Ето какво сподели един професионалист, имал честта да бъде шеф-готвач в брюкселски ресторант с две звезди "Мишлен":
Може ли гурме ястие да бъде диетично?
Може. Принципно "гурме" е кухнята, насочена към здравословното хранене. Ако говорим за истинската гурме кухня, тя съчетава свеж, пресен продукт, технология и визия за поднасяне.
Каква е тайната на красивата маса и блюдо?
Не мога да кажа със сигурност. Общо казано, ястията трябва да изразяват характер. Ако говорим за салата, тя трябва да бъде с всички нюанси на една градина. Същото се отнася и за рибата – начинът на поднасяне трябва да отразява духа на морето. Естетиката е много важно нещо в кулинарията.
Важен ли е интериорът в един ресторант?
В един ресторант, противно на нашите схващания, че трябва да бъде луксозен, да бъде инвестирано много в интериора, трябва да преобладава удобството. Когато човек влезе, да се чувства комфортно. Луксът може да се покаже по много начини. Той трябва да бъде в чинията, както и в самия сервиз. Хората биха направили компромис със сервиза донякъде, но не и с храната.
Има ли българинът хранителна култура?
Тя се изгражда цял живот. Като цяло, нашата хранителна култура е на начално ниво. Нямаме особено виждане за това как да се храним. Проблематики и дискусии на тази тема, колкото искате. Храната е част от съществуването на човека. Той трябва да отделя на нея много внимание. Тя е част от нашето ежедневие, бит.
Останалата част от интервюто можете да прочетете на Kulinar.bg.
Водещи
-
Бистрото езеро край Смолян е пресъхнало след необичайно дългите периоди без дъждове това лято
Туристите, разхождащи се до Смолянските езера, виждат само дъното на Бистрото езеро, а в...
01.10 | 17:59
-
МОН задейства мерки за привличане към професии с недостиг на специалисти
Той отбеляза, че през последните години са направени значителни крачки по отношение на...
01.10 | 17:40
-
Погребаха д-р Иса Али 45 дни след смъртта му
Това съобщиха от Районното мюфтийство - София.
01.10 | 17:20
-
Безплатна подмяна на отоплителни уреди — ето как
В рамките на проекта трябва да се подменят отоплителните устройства на твърдо гориво в 10 815...
01.10 | 16:59
Най-четени
-
Борисов: Има две теми с които правителството трябва да се справи - цените и водите
Попитан дали познава Таки, Борисов заяви, че никога не го е виждал
01.10 | 11:30
-
Пеевски: С Борисов обсъдихме закриването на ДАИ
Той коментира и опасенията на опозицията за дупка в бюджета
01.10 | 11:15
-
Желязков: Работим за увеличаване на добавката към пенсията на починал съпруг
Премиерът добавя, че днес отдаваме почит на хората, които със своя труд и мъдрост градиха...
01.10 | 10:45
-
Изнасят чували с тела в хаоса на Филипините
Болниците са препълнени, а спасителите работят без почивка
01.10 | 13:00