Как ни манипулират медиите 12.03 | 12:24

От Ноам Чомски

От iNews.bg

Ноам Чомски е човек, който винаги знае какво да каже и как да го каже по начин, който всички да разберат. Чомски е американски лингвист, философ, когнитивен изследовател и политически активист. Той е институтен професор и професор емеритус по лингвистика в Масачузетския технологичен институт. Чомски е добре известен в академичните и научните среди като един от бащите на съвременната лингвистика. След 60-те фодини на 20 век става по-известен като политически дисидент и анархист.

Днес ще ви покажем нещо много интересно - списъкът с 10-те начина на манипулация от Чомски. Наистина си заслужава да ги прочетете и да си направите изводи.

1. ВНИМАНИЕ

"Непрекъснато се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение (като шоу програмите). За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни"

2. ПРОБЛЕМ – РЕШЕНИЕ

Създават се ситуации така, че да предизвикат реакция сред хората и те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на политиците.

3. ПОСТОЯНСТВО

За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година. Според Чомски, именно така са наложени новите социално-икономически условия през 80-те и 90-те.

Всички начини, по които медиите ни манипулират, ще откриете в Div.bg.

Водещи

Най-четени