Козите открили свойствата на кофеина 04.10 | 11:37
Интересни факти за любимата ни освежаваща напитка
Всичко започнало с танцуващите кози. Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато козите им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кофеинови зърна. Най-силна концентрация на кофеин има в кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки. Предлагаме ви няколко любопитни факта за кофеина: Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности, информира "Дарик"
Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация. Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка. Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започва да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.
Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин. Положителни свойства на кофеина Кофеинът подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.
При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин. Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект.
Водещи
-
България е сред най-търсените туристически дестинации за гърците по празниците
"Добро обслужване на логични цени и интересни места за посещаване", това заявяват гръцките...
24.12 | 18:00
-
Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца
Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, по-известно като NORAD, проследява...
24.12 | 17:40
-
Балканите в снежен капан: Токови аварии и затворени пътища
Босна, Сърбия и Хърватия забраниха движението на тежкотоварни превозни средства и наложиха...
24.12 | 17:20
-
Нов живот за кораборемонтната дейност край Русе се задава с амбициозен проект
Проектът ще бъде реализиран на километър 488,900 по течението на река Дунав, където в миналото...
24.12 | 17:00
Най-четени
-
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под...
24.12 | 09:40
-
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в...
24.12 | 12:00
-
Валежите ще продължат и днес
Температурите ще останат в широки граници, минималните - от минус 1° до плюс 9°, в София –...
24.12 | 09:04
-
Според 75,9% от българите е по-добре този парламент да състави правителство
Има и принципно обществено становище срещу поемането на нови задължения и по-висок бюджетен...
24.12 | 15:20