Козунакът - откъде идва сладкият гост на великденската трапеза? 14.04 | 09:36
В България козунакът е пренесен от Румъния
В навечерието на Великден няма човек на земята, който, ако отбелязва празника, да не знае - без яйца и козунак на трапезата не може.
Въпросът кое е дошло първо на света - кокошката или яйцето, все още е отворен, но въпросът откъде е дошъл козунака има отговор. Поне това твърди силистренският етнограф Донка Съботинкова в своята книга "Отколешно време", пише БТА.
Според Съботинова козунакът е пренесен в България от Румъния. Етографът върви по следите на козунака в книгата си "Отколешно време", в която проследява народния празничен календар.
Съботинова пише, че козунакът е пренесен на наша територия вероятно от търговци между 1915-1920 година. Дотогава за Великден са се замесвали обредни хлябове. В различните селища на Силистренска област те се наричат различно - колак, пармак, кравай.
Донка Съботинова смята, че родината на козунака е Полша, където той се прави от 17-и век. Според други източници обаче козунакът се появява за пръв път във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа.
Откъдето и обаче да е дошъл козунакът, важно е къде отива. На този въпрос всички знаем отговора - на трапезата. Да ви е сладко, драги читатели на iNews, но не забравяйте - Великден все още не е дошъл, затова запазете малко козунак за утре.
Водещи
-
Катастрофа с жертва затвори пътя Велико Търново - Русе
Автомобилите се пренасочват през обходни маршрути
01.11 | 15:00
-
Големият седмичен хороскоп от 3 до 9 ноември
Вижте какво можете да очаквате в различни области
01.11 | 14:30
-
Икономисти: Увеличението на пенсионната вноска намалява дохода на всички работещи
Домакинствата са изправени пред влошаване на стандарта на живот
01.11 | 14:00
Най-четени
-
Отбелязваме Деня на народните будители
За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив
01.11 | 09:00
-
Днес е последната за годината задушница - Архангеловата
Вижте какво се прави, а какво е забранено
01.11 | 09:15