Ловци на съкровища откриха „нацистко съкровище“ 20.08 | 18:10

Злато и скъпоценни камъни бяха открити в изоставен дерайлирал влак

От Мариета Цветкова

Двама търсачи на съкровища са намерили нацистки влак, натоварен със скъпоценни камъни и злато.

Двамата поляци твърдят, че са открили влака, потънал в мистерия, за който има слухове, че е бил натоварен със злато и оръжия, предназначени за вермахта.

1554820

Местните власти на югозападния окръг на Валбжих, твърдят че са се свързали с адвокати представители на Германия, които казват че искат 10 % от стойността на намерените неща.

"Адвокати, армията, полицията и пожарната са се заели със случая. Местността до сега не е била разкопавана, затова не знаем какво може да бъде намерено.", казва Марика Тоскарска, представител на съвета на Валбжих.

1554821

Местните медии казват, че въпросният влак е изчезнал през 1945 година, бил е натоварен с багаж от тогава източно германския град Бреслау, днес наречен Вроцлав и е част от Полша след края на Втората световна война.

Радио Вроцлав цитира местна легенда, че влакът е влязъл в тунел, намиращ се в близост до Долна Силезия и след това не излязъл. Според легендата тунелът по-късно е бил затворен и локацията му отдавна забравена.

Според радиото, 150-метровият влак е превозвал пистолети, "индустриално оборудване", скъпоценни камъни и ценни богатства. Токаска каза, че не може да даде информация за местоположението на изчезналия влак.

Някои скептици пък твърдят, че няма доказателства, че някога е съществувал.

"Шепа хора са търсили влака и са се проваляли в процеса.", сподели Йоана Лампарска, описвайки се като познавач на местната история.

1554822

Влаковете наистина са използвани от нацистите за превоз на злато и оръжия,  след като САЩ и СССР се вдигнали срещу Германия през зимата на 1945 г.

Историята знае за такъв случай на превзет от американските войски, немски влак.  Товарът, който превозвал бил на стойност над 200 милиона долара и се движел по маршрут Унгария - Германия. В железопътния превоз имало 24 сандъка пълни с всякакви накити, злато, сребро и скъпоценни камъни и ценни картини, които били собственост на унгарски евреи.

1554818

Водещи

Най-четени