Марихуаната - разрешена за домашните любимци 09.06 | 15:27

Канабиса помагал на кучета и котки при хронични болки

От Пламена Вълчева

На пазара в САЩ беше пусната медицинска марихуана за кучета и котки, която им помага срещу болки и хронически болести, пише Daily Mail. 

Тя се предлага от две компании от Сиатъл - "Кана-пет" и "Кана-къмпаниън", управлявани от съпружеска двойка ветеринари - д-р Сара Брандън и д-р Грег Копас. Те от години са изпробвали медицинското действие на канабиса върху домашните любимци. Както при хората, той успокоява хроничните болки. Освен това медицинската марихуана помага при лечението на тревожност при кучетата. 

При хората тя все по-често се използва при лечението на болки, гадене, свързано с химиотерапия, епилептични гърчове и др. Алтернативният ветеринар Дъг Крамър от Лос Анджелис е уверен, че марихуаната има своето място за лечението на домашните любимци. "Омръзна ми да приспивам кучета, с ясното съзнание ,че не съм направил всичко, за да се почувстват по-добре", споделя специалистът.

Той не се поколебал да използва канабиса, за да помогне на своето женско хъски Никита в последните дни от живота й. Тя била оперирана от тумори. Нищо не й помагало и спряла да се храни. Но с помощта на канабиса 
болките намалели, започнала да яде и се радвала на сравнително "качествен" живот още 6 месеца, преди да бъде приспана. Но не всички ветеринари са убедени от ползата на подобно лечение. Например д-р Робин Даунинг от град Уиндзор, щата Колорадо,е на мнение ,че вредата от марихуаната за домашните любимци може да бъде по-голяма, отколкото ползата, допълва БТА. 

"Нямаме никакви медицински данни в това направление, нито колко е безопасна тя за животните. Да не говорим, че не знаем и в какви дозировки тя е полезна".

Водещи

Най-четени