Мощите може да са на Йоан Кръстител, но може и да не са 15.06 | 12:46

Британски и датски учени с нови доказателства за находката от остров Св. Иван

От Диана Цветкова

Британски и датски учени откриха нови доказателства в подкрепа на теорията, че мощите, които бяха открити на остров Св. Иван край Созопол може да са на Св. Йоан Кръстител, съобщава АФП.

В неделя британският ТВ канал National Geographic ще излъчи документален филм за археологическата находка.

Мощите бяха открити през 2010 г. в мраморен реликвариум, като в него имаше и човешки зъб, част от череп и три животински кости.

Екип от Оксфордския университет е успял да датира намерената част от кост от дясна ръка. Според учените тя е на човек, живял през I век от новата ера, когато се смята че е живял и Йоан, преди да бъде обезглавен от юдейския цар Ирод.

Същевременно учени от Университета в Копенхаген са анализирали ДНК от останките и са установили, че принадлежат на един и същ човек – вероятно мъж, произхождащ от териториите на сегашния Близък Изток, където се смята, че е живял Св. Йоан Кръстител.

Въпреки че откритията на двата екипа не доказват категорично, че мощите са на Св. Йоан Кръстител, те и не опровергават теорията, която първоначално бе прокарана от българските археолози, които ги откриха.

Много страни по света смятат, че притежават мощи на светеца, включително Сирия, която твърди, че в джамията в Дамаск се намира неговата глава. Няколко обекта, включително сръбският православен манастир в Черна гора, пък претендират за собственост върху дясната му ръка, отбелязва АФП.

"Изследванията на метакарпалната кост показват, че тя принадлежи на някого, живял през първи век от новата ера. Дали обаче той е Св. Йоан Кръстител е въпрос, на който ние не можем да отговорим категорично и вероятно никога няма да можем", казва проф. Том Хайъм от Университета в Оксфорд.

Мощите, за които се смята че са на Св. Йоан Кръстител бяха открити от български археолози при разкопки на древна църква на созополския остров преди две години. Тогава те намериха малка кутия с надпис на древногръцки, който се отнася за Йоан Кръстител и с датата, на която християните почитат неговия рожден ден – 24 юни.

Оксфордските учени допускат, анализирайки исторически документи, че някогашният манастир на о. Св. Иван е получил част от мощите на светеца през V-VI век.

Водещи

Най-четени