Мъжкият грип не е мит, твърдят учените 19.01 | 20:41

Мъжете, работещи под стрес, са по-склонни да се оплакват от симптоми на грип

От Олга Андреева

Жените може и да се присмиват на "мъжкия грип", но състоянието не е мит, увериха учени от Южна Корея, съобщи Sky News. Състоянието се определя като настинка или подобно заболяване, което изглежда силно преувеличено и с твърде тежки симптоми, когато заболелият е мъж.

Проучване обаче установи, че мъжете действително биха могли да страдат по-тежко от настинка или грип, особено когато са подложени на стрес на работното място.

Учените са изследвали 1200 работници от 40 различни компании в Южна Корея. Те открили, че мъжете с напрегната професия имат 74% по-голям риск да заболеят от настинка.

В същото време учените не са успели да открият съществена връзка между стресовите фактори и заболяването от грип при жените, което доказва, че те по-стоически издържат на стреса.

Според д-р Оливия Карлтън от службата по трудова медицина "стресът от всякакъв вид, включително и стресът на работното място, може да повлияе на имунната система и да се превърне в потенциален рисков фактор за настинка и други болести".

Във Великобритания, стресът и депресията, са основните причини за дългосрочно отсъствие от работа, които засягат 25% от всички работници и служители.

Водещи

Най-четени