Не само в България обичат кисело зеле 28.12 | 09:40
И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле е доста модерно, а освен това е много здравословно

Не само в България обичат кисело зеле. И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле е доста модерно, а освен това е много здравословно.
По света киселото зеле е смятано за най-германското от всички германски ястия, пише Deutsche Welle. А това не е особено оправдано, тъй като версии на ферментиралото зеле има по цял свят. То е особено популярно в регионите с дълги зими, тъй като съдържа витамин С и други важни хранителни вещества. Именно поради тях навремето са товарили големи количества зеле по морските плавателни съдове - за да защитят моряците от скорбут.
Най-важна роля за процеса на ферментация играят бактериите на млечната киселина. Те разграждат въглехидратите, съдържащи се в зелето, на млечна киселина и въглероден диоксид. Предимствата от това са две: млечната киселина намалява pH (водородния показател) на киселото зеле и така предотвратява разпространението на нежелани бактерии - благодарение на това киселият зеленчук има дълъг срок на годност. Освен това млечната киселина придава на зелето желания вкус и го прави по-лесно смилаемо.
Защо киселото зеле е добро за храносмилането
Чрез ферментацията отделяните от зелето газове се намаляват. Фибрите и млечнокиселите бактерии пък осигуряват здравословна чревна флора и могат да стимулират имунната система - но ако зелето се консумира без да е обработено термично.
Принципно за ферментиралите продукти се смята, че имат благоприятно въздействие върху здравето. Смята се също така, че редовната им консумация е полезна за чревната флора и имунната система, помага при затлъстяване и предотвратява различни заболявания, като например на сърдечно-съдовата система. Но основните механизми на този ефект не са окончателно изяснени - има нужда от допълнителни изследвания.
Въпреки това съмнения в ползите от киселото зеле няма - 100 грама от него съдържат само 26 калории, а освен това 1,5 грама протеин, 0,8 грама въглехидрати, 0,3 грама мазнини, 3,5 грама баластни вещества. То съдържа и голямо количество витамин С, холиеви киселини, витамин К, калий, магнезий и калций.
Историята на киселото зеле
Млечнокиселата ферментация наред със сушенето и осоляването е един от най-старите методи за консервиране на храни - вероятно се прилага от над 10 000 години. За киселото зеле няма сведения кога и от кого точно е "открито". Но макар и да има дълга традиция в Германия, определено не е германско откритие.
Още при строителството на Голямата китайска стена през трети век пр.Хр. работниците са се изхранвали предимно с кисело зеле и ориз. Според преданията монголските племена и татарите са пренесли киселото зеле от Китай на запад.
Още Хипократ е описвал в трудовете си киселото зеле, римляните също са го ценели. В Европа зелето се разпространява най-вече чрез градините на манастирите и през 12-и век вече се налага по трапезите. След като през 1804 един френски готвач успява да го консервира в буркани, Наполеоновата армия също въвежда киселото зеле "на въоръжение". Същия подход възприемат и противниковите армии и така киселото зеле се превръща във важна тяхна провизия. По тази причина германците още по време на Първата световна война са наричани най-вече от американците The Krauts - зелчовците. Италианците са малко по-любезни - те наричат германците Krauti.
Още през 1687 година италиански пътеводител отправя специално предупреждение във връзка с трудно смилаемата храна: "Германците ядат големи количества зеле, което не би понесло всекиму". През 19 век швабският поет Лудвиг Уланд в своята "Песен за месарската супа" възпява зелето като най-типичната германска храна. Особено в САЩ в един момент "немското" и "киселото зеле" стават направо синоними - документирана е фразата "германско като киселото зеле", през 1869 година в едно американско списание за първи път като обидна за германците се използва думата Sauerkrauter - кисели зелки.
Водещи
-
Кметът на Огняново е нападнат от собственик на хотелски комплекс заради незаконни сондажи на минерална вода
Това съобщи самият той
17.09 | 14:30
-
Вдовицата на Алексей Навални: Мъжът ми е бил отровен
Това показва анализ на западна лаборатория, Юлия Навалная
17.09 | 14:20
-
ПП-ДБ предлага повече ученици да имат право на еднократна помощ
В момента право на такава помощ имат децата от 1-и до 4-и, и в 8 клас
17.09 | 14:10
-
Патриархът: Вярата, надеждата и любовта - няма нещо по-голямо в този живот
И всеки може сам да си направи сметка каква е моята вяра, имам ли надежда за утре, каза той
17.09 | 14:00
Най-четени
-
Експерти: България е рекордьор по загуба на вода
Според експертите България е рекордьор по загуба на вода.
17.09 | 10:30
-
Притежанието и разпространението на райски газ може да доведе до лишаване от свобода до пет години
Санкции за родители и шофьори
17.09 | 08:45
-
Петият вот на недоверие към правителството влиза в парламента
Той е за провал на правителството в секторите вътрешна сигурност и правосъдие. Вносителите са...
17.09 | 08:59
-
Ивелин Михайлов: На 100% подкрепяме вота на недоверие
"Ние сме част от партиите, които са го подкрепили, не са търсили от нас подписи, ние сме от...
17.09 | 11:45