Няколко вкусни топли салати 05.01 | 16:45
От ечемик с кисели краставички

С телешко по азиатски
20 мин/ 1 порция
Нарежете 1 домат на полукръгчета и 1/2 глава лук на тънки сламки. Задушете леко в растителна мазнина и 1 ч.л. соев сос няколко печурки на едро. Извадете ги и в същата мазнина задушете до златисто 100 г телешко месо на тънки ивици. Поръсете със сол, черен пипер и сусам. Сложете в чиния доматите и лука, отгоре разположете гъбите и месото и сервирайте.
С рулца от раци
15 мин/ 4 порции
Сварете предварително 80 г картофи и ги разбийте в блендер със сока от 1 лимон, 2 с.л. кокосово мляко и 1 с.л. соев сос до еднородна маса. Задушете в растително масло 200 г рулца от раци на ивици с 2 с.л. соев сос за 30 сек. Нарежете на тънки пръчици 80 г краставици, 10–12 чери домата на четвъртинки и 1 авокадо на кубчета. Накъсайте няколко листа маруля или салата айсберг и смесете с останалите зеленчуци, картофената маса и топлите рулца от раци. Поръсете със сусам и сервирайте.
С киноа
10 мин/ 2 порции
Сварете предварително 110 г киноа според инструкциите на опаковката. Почистете и нарежете 1 стрък целина и 1 ябълка и ги смесете с топлата киноа. Поръсете с балсамико, зехтин, сол и черен пипер на вкус. По желание задушете 70 г бейби калмари с 1 скилидка чесън в растителна мазнина и прибавете към салатата.
От ечемик с кисели краставички
15 мин/ 4 порции
Сварете предварително 550 г ечемик до готовност. Нарежете 200 г кисели краставици, 400 г репички, 1 глава лук и 1 връзка зелен лук. Прибавете към зеленчуците ечемика, разбъркайте и загрейте. Сложете в чинии, поръсете със ситно нарязан копър и подправете със зехтин.
С патладжани
20 мин/ 4 порции
Предварително обелете и нарежете на кубчета 450 г патладжани. Поръсете ги със сол и оставете за 20 мин да се отцедят. Оваляйте патладжаните в малко нишесте и ги задушете в растителна мазнина. Нарежете на кръгчета 200 г домати. Накъсайте 20 г спанак и 100 г зелена салата. Разбъркайте всички съставки, поръсете с 1 с.л. соев сос, 2 с.л. зехтин и 1 връзка свеж магданоз на ситно.
С пиле и песто
20 мин/ 2 порции
Мариновайте предварително за 30 мин 300 г пилешко филе на ивици в смес от 3 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер, 2 стръка мащерка и 2 стръка розмарин. Запечете на грил до готовност от двете страни. Смесете 2 шепи рукола със 200 г сушени домати на дребно. Прибавете малко от растителното масло от доматите и 1 с.л. зърниста горчица. Сложете в чинии от месото, намажете с готово босилеково песто и сложете отгоре от салатата.
Водещи
-
Ако има искане, България ще даде въздушен коридор на руския президент, за да стигне до Будапеща
Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Георг Георгиев, казани по време на...
20.10 | 18:00
-
18,6% ръст на минималните тарифи искат таксметровите организации
Промяната ще бъде гласувана в четвъртък
20.10 | 17:45
-
Металдетекторни рамки на входа на моловете предлагат от СДВР
Директорът на СДВР Любомир Николов допълни, че ще продължи полицейското присъствие пред...
20.10 | 17:30
-
Врачка казала на Светлана Василева, че има открадната сестра
Блондинката вярва на астроложките, които ѝ предрекли както провалите, така и това, че 2026 ще...
20.10 | 17:15
Най-четени
-
15-годишно момче почина, след като беше намушкано в столичен мол
Часове по-късно предполагаемият извършител е бил задържан
20.10 | 09:00
-
Двама задържани за номушканото момче в мол в София
15-годишният тийнейджър почина в болница
20.10 | 11:16
-
И днес българският държавен глава беше с цивилен автомобил
Продължава визитата на унгарския президент у нас
20.10 | 12:59
-
ЦИК разследва надписани преференции в Пазарджик
20.10 | 12:45