Няколко вкусни топли салати 05.01 | 16:45
От ечемик с кисели краставички

С телешко по азиатски
20 мин/ 1 порция
Нарежете 1 домат на полукръгчета и 1/2 глава лук на тънки сламки. Задушете леко в растителна мазнина и 1 ч.л. соев сос няколко печурки на едро. Извадете ги и в същата мазнина задушете до златисто 100 г телешко месо на тънки ивици. Поръсете със сол, черен пипер и сусам. Сложете в чиния доматите и лука, отгоре разположете гъбите и месото и сервирайте.
С рулца от раци
15 мин/ 4 порции
Сварете предварително 80 г картофи и ги разбийте в блендер със сока от 1 лимон, 2 с.л. кокосово мляко и 1 с.л. соев сос до еднородна маса. Задушете в растително масло 200 г рулца от раци на ивици с 2 с.л. соев сос за 30 сек. Нарежете на тънки пръчици 80 г краставици, 10–12 чери домата на четвъртинки и 1 авокадо на кубчета. Накъсайте няколко листа маруля или салата айсберг и смесете с останалите зеленчуци, картофената маса и топлите рулца от раци. Поръсете със сусам и сервирайте.
С киноа
10 мин/ 2 порции
Сварете предварително 110 г киноа според инструкциите на опаковката. Почистете и нарежете 1 стрък целина и 1 ябълка и ги смесете с топлата киноа. Поръсете с балсамико, зехтин, сол и черен пипер на вкус. По желание задушете 70 г бейби калмари с 1 скилидка чесън в растителна мазнина и прибавете към салатата.
От ечемик с кисели краставички
15 мин/ 4 порции
Сварете предварително 550 г ечемик до готовност. Нарежете 200 г кисели краставици, 400 г репички, 1 глава лук и 1 връзка зелен лук. Прибавете към зеленчуците ечемика, разбъркайте и загрейте. Сложете в чинии, поръсете със ситно нарязан копър и подправете със зехтин.
С патладжани
20 мин/ 4 порции
Предварително обелете и нарежете на кубчета 450 г патладжани. Поръсете ги със сол и оставете за 20 мин да се отцедят. Оваляйте патладжаните в малко нишесте и ги задушете в растителна мазнина. Нарежете на кръгчета 200 г домати. Накъсайте 20 г спанак и 100 г зелена салата. Разбъркайте всички съставки, поръсете с 1 с.л. соев сос, 2 с.л. зехтин и 1 връзка свеж магданоз на ситно.
С пиле и песто
20 мин/ 2 порции
Мариновайте предварително за 30 мин 300 г пилешко филе на ивици в смес от 3 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер, 2 стръка мащерка и 2 стръка розмарин. Запечете на грил до готовност от двете страни. Смесете 2 шепи рукола със 200 г сушени домати на дребно. Прибавете малко от растителното масло от доматите и 1 с.л. зърниста горчица. Сложете в чинии от месото, намажете с готово босилеково песто и сложете отгоре от салатата.
Водещи
-
Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет
Първата изпитна сесия ще се състои на 6, 12 и 13 април, а втората - на 7, 8, 14, 15, 21 и 22...
04.03 | 12:59
-
Затлъстяването е хронично заболяване
Ендикринологът е категорична, че се намираме в пандемия от затлъстяване.
04.03 | 12:45
-
Нидал Алгафари: Конфликтът между Тръмп и Зеленски ще бъде оздравителен за Европа
Позицията на България по въпроса за помощта за Украйна и позицията на САЩ - трябва да бъде в...
04.03 | 12:30
Най-четени
-
Желязков свиква заседание на Съвета по сигурността
Заседанието на Съвета по сигурността ще се проведе днес, 4 март 2025 г., от 16 часа, в...
04.03 | 08:45
-
Най-бедният град в България вече не е Видин
В Смолян вземат най-ниските заплати в страната, сочи анализ на Националния статистически...
04.03 | 11:30
-
Климатичните промени доведоха до исторически скок в цената на кафето
Виетнам и Колумбия също в криза
04.03 | 09:30
-
Министерство на финансите планира увеличаване на пенсионната възраст и трудовия стаж
Повишават заплатите с 9% тази година
04.03 | 10:15