Няма да повярвате какъв страничен ефект има богатството 07.09 | 18:00

Голямата заплата води до нещо наистина неприятно

От Беатрис Николoва

Издигането в службата може да е полезно за финансите, но не и за косата. Хората, които печелят повече (над три средни заплати), мислят, че от стреса в работата косата им пада, пишат от Daily Telegraph.

Такива съмнения не мъчат получаващите доста под средното.Анкета сред 2000 души показа, че според три четвърти от жените стресът причинява косопад, като всяка трета е имала такъв горчив опит. Мъжете обаче мислят, че изтъняването на косата се дължи повече на гените. 50 % обаче са склонни да го обяснят и с напрежението в службата, допълва БТА.Хората с ниски доходи нямат подобни терзания.

Специалистите наричат косопада от стрес, емоционална или физическа травма телоген ефлувиум. Съществуват продукти, които да намалят косопада, но по-важно е в такъв случай да се потърси помощ. Косата може да започне да пада и по други причини, като хормонални промени, дължащи се на бременност и раждане, диети, козметични процедури.

Една трета от анкетираните нямат никаква представа на какво може да се дължи косопада, а само половината жени знаят, че могат да го предизвикат хормоналните промени. Едва една десета от жените свързват косопада с неправилно хранене (диети), една на 30 го обяснява с шок или травма, и само една на 50 - с удължаване на косата.

 

 

Водещи

Най-четени