Няма такава къща! Грее с 1,5 млн. лампички 27.12 | 10:45

Пенсиониран инженер от Хърватия е украсил дома си и района около него с невероятните 1 500 000 лампички, за да създаде на семейството си незабравима коледна атмосфера

От Кремена Бедерева

Пенсиониран инженер от Хърватия е украсил дома си и  района около него с невероятните 1 500 000 лампички, за да  създаде на семейството си незабравима коледна атмосфера,  съобщава румънската агенция Медиафакс.

Къщата, която се намира на няколко километра от  хърватското градче Чазма, изглежда впечатляващо, още повече  защото районът обикновено не е силно осветен, отбелязва  журналист от американското издание "Мешейбъл", като допълва, че  "сякаш някой е взел Таймс Скуеър от Ню Йорк и го е преместил на  пасище в Хърватия".

Около 1,5 милиона лампички е поставило семейство Салаж в имота си, макар че никой не знае точния им брой. Къщата е  разположена на терен от близо 77 000 кв. м., а светлините  покриват къщата, прилежащи постройки, хамбар, дървета, храсти,  мост и пътеките около близкото езеро. "Започнах през 2001 г. със 70 000 лампички и продължих  да добавям всяка година", разказва пенсионираният инженер.

Той  разкрива, че е работил в чужбина, а след като излязъл в пенсия,  решил да създаде за семейството си най-добрата Коледа. "Хората  от селото също започнаха да идват, в началото срамежливо.  Поканих ги всички вътре", разказва авторът на светлинния  спектакъл. "Става дума за огромно количество труд. Но не мога да спра и да кажа на всички, че няма да има нито една лампичка у  семейство Салаж тази година. След като загасим лампичките през  януари, започваме да работим за следващата година", допълва  бившият инженер.

Колкото до сметката за електроенергия, фактурата за  миналата година е била на стойност 11 100 долара, а Салаж се  радва, че в близост до имота му преди няколко години е била  изградена електрическа подстанция, която осигурява необходимата  енергия. Проектът е финансиран частично чрез спонсорство и  входни такси, но по-голямата част от средствата и положеният  труд са на членовете на семейството. Макар че броят на лампичките в имота на хърватското  семейство е неофициален, този на записаните в Книгата на  рекордите на Гинес е значително по-малък - 1,2 милиона лампички  в търговски център в Канбера и 600 000 в Ню Йорк, в категорията  "най-много лампички върху жилищна сграда". 

"Не е евтино да запиша рекорд в Гинес. Предпочитам да  използвам парите, за да инсталирам още коледни светлинки, да  направя щастливи повече малки и големи", казва хърватинът. "Тази година вероятно ще има 80 000 посетители", казва пенсионираният инженер. "Някой ден може да осветим цяла гора", казва  хърватинът.

Водещи

Най-четени