Отбелязваме Световния ден на прегръдка 21.01 | 12:06

Инициативата тръгва от САЩ, но бързо се разпространява

От Надежда Стоянова

Спомняте ли си младата певица Веси Бонева, която преди време обикаляше по улиците и прегръщаше всеки срещнат заради кампанията Free Hugs. В някои краища на света днес може да се види същото, само че причината е Световният ден на прегръдката.

Необичайният празник започва да се отбелязва в Щатите, преди 28 години, пишат медиите от другата страна на Океана. Тогава всичко е било на национално ниво, но скоро идеята се разпространява по целия свят. Традицията на този ден повелява да подаряваме приятелски прегръдки дори на непознатите, които срещаме.

Кой точно е автор на това интересно хрумване не е напълно ясно. Предполага се, че всичко е тръгнало от група студенти, които вярвали, че така обменят душевна топлина. Според друга теория инициаторът бил самотникът Кевин Забърни, който рискувал да си навлече подигравките на другите, само и само за да получи някаква близост. 

Ако обаче попитаме психолозите, те със сигурност ще заключат, че тази ден е интересен за хора, които копнеят за сигурност, комфорт и любов. Дори и да са прави, нищо не пречи да се зареди с малко повече положителна енергия и усмивки.

Водещи