Отчет на заврените зетьове 16.06 | 12:51

Какви ли радости и неволи са преживели под покрива на тъщата?

От Лазар Тодоров

Снощи заврените зетьове от село Черниче, община Симитли, направиха отчет доколко са били свободни и какви радости и неволи са преживели под покрива на тъщата през последната година, съобщи БТА.

Събранието се състоя в представителния селски ресторант и в присъствието на съпругите. Всеки можеше да се похвали или оплаче.

Уникалното Зетьово дружество се събира на подобрен форум за втори път. В него членуват над 30 души, като дори е е създадено специално знаме с изобразени върху него слънце и талареж.

Зетят е като слънце, като таралежът е кротък и добър, но може да показва бодлите си, когато бъде нападнат и уязвен, обясни един от учредителите на дружеството и негов почетен председател - художникът Николай Кашев.

На емблемата върху флага има още и телевизор без говор, препратка към положението и съдбата на заврения зет.

На отчетното събрание бяха припомнени и права и задължения на заврения зет, които са в съотношение 20 към 80, т. е. малко права и много задължения.

Представена бе и тематична изложба от карикатури на един от членовете - художникът Кашев. Тя представя случващото се със заврените зетьове - бушуващите в душите им вълнения.

Селото на зетьовете Черниче е обявено и за Евросело за 2012 г., заради модерния си облик в резултат на изпълнените многобойни европроекти.

Броят на зетьовете непрекъснато нараства, но някои от тях могат да се похвалят вече и със собствени къщи. Първенец, обаче, по стаж като заврян зет е Димитър Тръпчев. Неговата зетьова орисия започва преди 52 години. По-малко години – 23 има зад гърба си в къщата на тъщата бившият кмет на Черниче Милен Иванов. Годишният отчетен форум завърши с демонстрация на издръжливостта на заврените зетьове на масата и на хорото.

Водещи

Най-четени