Пияни птички напълниха Москва 13.12 | 11:16

Опиянението се дължи на промяната на времето, отключила ферментация на плодовете на дървото офика, с които те се хранят през зимата

От iNews

На интересно и рядко явление станаха свидетели жителите и гостите на Москва през последните дни. Парковете и градинките на руската столица се напълниха с опиянени птички. Причина за неестественото състояние на пернатите е промяната в температурата на въздуха, която отключи процеса на ферментация на плодовете на дървото офика, което е широко разпространено в Русия, пише "Монитор".

Нищо не подозиращите птички лакомо си хапвали съдържащите алкохол плодове и буквално губели съзнание. В тази връзка опитни орнитолози призоваха московчани да не пипат падналите на земята пернати и да не се опитват да им помогнат, а да ги оставят да изтрезнеят на свеж въздух.

Най-често жертва на ферментиралата офика ставали червенушките и копринарките, чиито черен дроб не е в състояние да разгражда алкохол и затова те изпадали в безсъзнание, предупреждават специалистите. В началото на годината подобно явление бе наблюдавано в Новосибирск, където пияни птици падаха от дърветата.

Преди време в Нова Зеландия пък опиянени от ферментирала гуава дървесни гълъби се превърнаха в истинско изпитание за местните шофьори. Загубилите ориентация птици се врязваха с пълна сила в предните стъкла на движещите се автомобили.  

Водещи

Най-четени